Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kosor: To bi u ovom trenutku, ako se dogodi, bio deklarativan znak, jedna polupružena ruka BiH

Preuzmite sliku

Lideri Evropske unije danas i sutra razgovaraju o politici proširenja EU, uključujući najnovija dešavanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji, na sastanku Evropskog vijeća.

Jadranka Kosor, bivša premijerka Hrvatske, koja je između ostalog potpisala i ugovor o pristupanju Hrvatske EU, dala je svoje prognoze o tome šta bi za BiH značilo otvaranje pregovora ka integraciji u EU.

To bi u ovom trenutku, ako se dogodi, zapravo bio deklarativan znak, jedna polupružena ruka Bosni i Hercegovini, ali kako se kaže:

“Bolje išta nego ništa”. To ne govorim zato što sam skeptična nego zato što imam iskustva. Pogledajte te zemlje koje su otvorile pregovore – i dalje čuče. Sve ove reakcije treba gledati i u kontekstu izbora u Evropskom parlementu.

Von der Leyen je veoma važno da u kampanju uđe sa što više uspjeha i otvaranje pregovora sa BiH bi bila jedna od tih tačaka, jedna od zastava sa kojom bi mogla mahati. Ovo je dobar znak, ali do cilja treba iznimno mnogo rada.

Pred Bosnom i Hercegovinom stoji vrlo, vrlo težak i iznimno naporan put sa mnogo odricanja i dokazivanja da BiH istinski želi u društvo evropskih naroda. Po mome mišljenju EK je pogriješila kada BiH nije dobila status kada i Ukrajini, koja je u ratu.”

Osvrnula se i na Milanovićev komentar kojim je rekao da će “Pregovori s BiH trajati 500 godina i duže nego što su bili pod Turcima”, Kosor kaže da:

“On samo govori na svoj način, pokušava upozoriti na ovo o čemu govorim – da će biti teško i da će trajati dugo. Mislim da bi bilo jednostavnije da je rekao da će trajati dugo i da ovo ništa posebno ne znači. Neke države poput Sjeverne Makedonije promijenile su ime i ništa se nije desilo.

Poslije Hrvatske nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije postala članica EU. Ne postoji neki entuzijazam, treba biti iskren, među članicama EU u vezi sa proširenjem.” (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje