Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Korisnici kolektivnog centra Mihatovići dobit će nove stanove u Tuzli (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ozvaničili su danas početak radova na izgradnji zgrade socijalnog stanovanja u Tuzli, koja se gradi u sklopu projekta “Zatvaranja kolektivnih centara – CEB II”.

Riječ je o izgradnji zgrade sa 66 stanova u Tuzli, na lokalitetu Solina, gdje će biti smještene osobe koje sada žive u kolektivnom centru Mihatovići.

Ukupna vrijednost radova iznosi gotovo četiri miliona KM, a rok za završetak radova je 420 kalendarskih dana.

Ministrica Semiha Borovac je izjavila Feni da su danas u Tuzli da daju jasnu poruku, prije svega stanovnicima kolektivnih centara, da je država u potpunosti posvećena realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih centara u BiH.

Po njenim riječima, danas počinju radovi na zgradi koje je četrnaesta po redu u ovoj godini, a obišli su i još jednu zgradu gdje su radovi već počeli.

Borovac je napomenula da će zgrada na kojoj će početi radovi imati 66 stanova, a ova koja je počela da se gradi je sa 90 stanova.

– Ovih 156 stanova bit će dovoljni da se riješi stambeno pitanje korisnika kolektivnog centra u Mihatovićima i taj kolektivni centar moći će se isprazniti zahvaljujući ovim dvjema zgradama – kazala je ministrica Borovac.

 • Dodala je da je ovo još jedan dokaz odgovornog odnosa prema realizaciji obaveze za zatvaranje kolektivnih centara i jedna od aktivnosti koju vode svi nivoi vlasti, od lokalnog do državnog, da bi se riješilo ovo krupno pitanje koje u BiH postoji, a to su kolektivni centri, i da stanovnici ovih kolektivnih cenatar dobiju trajna rješenja u vidu socijalnih stanova koji su evropski model i praktično znači dalju brigu nadležnih državnih organa o statusu tih osoba.

  Pojasnila je da su to uglavnom osobe koje do sada nisu imale imovinu, ili su na neki način ostali bez svoje imovine i ne mogu da je vrate na drugi način, osim rješavanjem kroz socijalno stanovanje.

  Ministrica Borovac je izrazila nadu da će ove zgrade biti izgrađene u predviđenom roku od 420 dana, da će tokom naredne godine imati završene obje ove zgrade i da će ovaj kolektivni centar biti riješen.

  Naglasila je punu posvećenost realizaciji ovog projekta, te izrazila nadu da će lokalna zajednica koja preuzima sada brigu o statusu korisnika ovih stanova, uspjeti na odgovarajući način da dalje prati i rješava njihove potrebe.

  – Radi se o jednoj punoj inkluziji ove kategorije stanovništva u gradovima i briga o njima na način da će oni postati briga nadležnih organa i da će moći da riješe i druga pitanja – zaposlenje, odnosno održivost svega ovoga što mi radimo – navela je ministrica Borovac.

  Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić je kazao Feni da će realizacijom ovog projekta riješiti jedan značajan dio problema kolektivnih naselja na području Federacije BiH.

  Po njegovim riječima, cilj je da se do 2020. godine pokušaju zatvoriti svi kolektivni centri na području Federacije BiH.

  – Negdje oko 2.000 porodica je još uvijek u kolektivnim centrima, što je oko 5.000 osoba. Najznačajniji problemi jesu u Tuzlanskom kantonu, tako da smo danas zajedno s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i ministricom Semihom Borovac u posjeti lokacijama gdje borave stanovnici kolektivnih cenatar – kazao je ministar Ramić.

  Dodao je da su obišli kolektivna naselja, a i dvije lokacije, jednu gdje je započeta izgradnja zgrade i drugu gdje treba da počne izgradnja objekta za smještaj korisnika kolektivnog centra.

  Kako je saopćeno iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kroz projekat CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Evrope za zatvaranje 121 kolektivnog centra, u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH.

  Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Na taj način će biti zatvoreni svi kolektivni centri u RS i Brčko Distriktu i više od 76 posto u FBiH.

  U ovoj godini planiran je početak izgradnje ili rekonstrukcija ukupno 20 zgrada socijalnog stanovanja sa 836 stanova. (Fena | RTV 7)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje