Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konkretni prijedlozi za razvoj sporta u TK

Preuzmite sliku

Ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović zajedno s pomoćnikom ministra Lejlom Elezović razgovarala je s predstavnicima Savjeta za sport TK o mogućnostima za poboljšanje školskog sporta te o važnosti finansijske potpore takmičarima i sportu.

Važnu ulogu igra i raspodjela i upotreba dodijeljenih sredstava, rečeno je ovom prilikom, posebno kada je riječ o omladinskom sportu koji predstavlja osnovu za dobar vrhunski sport.

Predsjednik Savjeta, Fikret Selman upoznao je ministricu Mijatović sa najvažnijim aktivnostima koje Savjet za sport planira u 2022. godini, a potpredsjednik Ermin Jusufović je govorio o važnosti Savjeta za sport, ističući da je to savjetodavno tijelo Ministarstva koje svojim konkretnim prijedlozima treba da doprinese razvoju sporta na području kantona.

Na sastanku je zaključeno da je usmjeravanje sredstava i pružanje dodatne motivacije sportistima ključno za ostvarivanje rezultata u sportu, kako kolektivnih tako i individualnih.

Definisanje kategorizacije sportova također je bilo tema razgovora, te je naglašeno da će to pomoći u kvalitetnijoj raspodjeli sredstava prema sportskim organizacijama. U kriterijima je prvi put, rečeno je, definisana i namjena sredstava za sufinansiranje omladinskih uzrasnih kategorija jer su dosadašnja praksa, a i trenutno stanje sporta, ukazali na potrebu za posebnim ulaganjem sredstava u omladinske kategorije, saopćeno je Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,