Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kongres pedijatara u BiH: Svakom djetetu pružiti sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje

Preuzmite sliku

Na šestom kongresu pedijatara u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem koji je u Sarajevu održan od 11. do 14. maja, okupio je 250 ljekara sa svih nivoa zdravstvene zaštite iz cijele BiH, a učesnici su mogli čuti 103 stručna izlaganja uglednih predavača iz BiH i Evrope.

Na četvorodnevnom skupu, organiziranom od Udruženja pedijatara u BiH, istaknuto je da je pedijatrija grana medicine koja je primarno usmjerena zdravom pa tek onda bolesnom djetetu, a njena kompleksnost ogleda se u nastojanju pedijatra da pruža svakom djetetu sretno djetinjstvo i zdravo odrastanje.

Skupu se obratila predsjednica Udruženja pedijatara i predsjednica organizacionog odbora, Fahrija Skokić, direktor discipline za zdravlje djetet KCUS-a Edo Hasanbegović, a kademik Husref Tahirović otvorio je kongres.

Obrađene su značajne teme iz oblasti poput neuropedijatrije, neonatologije, endokrinologije, kardiologije, reumatologije, alergoimunologije, dječije hirurgije, hematoonkologije, infektivnih bolesti u pedijatriji, pulmologije, nefrologije, gastroenterologije, hitnih stanja u pedijatriji, preventivnih programa u zaštiti djece i posljedica COVID-a na zdravlje djece.

Predsjednica znanstvenog/naučnog odbora Kongresa i specijalista pedijatrije i neonatolog sa Pedijatrijske klinike KCUS-a Hajrija Maksić je kazala da je visok iskazane stručnosti i želje za dodatnom edukacijom te spremnosti da se iskustva stečena tokom rada na pedijatrijskim ustanovama širom naše zemlje prenesu kolegama iz BiH i Evrope.

Naglasila je da su pedijatri u BiH stručni i educirani da pruže najviši nivo zdravstvene zaštite našoj djeci i da medicinski protokoli i znanja koja se svakodnevno primjenjuju se ne razlikuju od rada naših kolega bilo gdje u svijetu, saopćeno je iz Udruženja pedijatara u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,