Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koncert sevdah dive Amire Medunjanin večeras u Živinicama

Preuzmite sliku

Obzirom na najvaljenu kišu, koncert Amire Medunjanin, koji je planiran večeras na Omladinskoj ljetnoj sceni biće održan u Velikoj sali BKC-a Živinice, s početkom u 20:00 sati.

Ulaz na koncert je slobodan, organizator je Turistička zajednica Grada Živinice, uz podršku Bosanskog kultrnog centra, a pokrovitelj je v.d. Gradonačelnika Began Muhić.

Amira Medunjanin je rođena u Sarajevu u vrijeme kada je popularnost tradicionalne glazbe u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, a sevdah je za nju imao posebno mjesto. Sevdalinke ( sevdah pjesme) koje je naučila od svoje majke bile su najljepše pjesme.

Fascinacija usmenom tradicijom Bosne i Hercegovine dovela ju je do toga da se posveti stvaranju jedinstvenog glasa unutar sevdalinki kako bi u potpunosti istražila njihov izražajni kapacitet. Nazvana “Bosnia's Billie Holiday” od strane glazbenog novinara i autora Gartha Cartwrighta, usporedba odražava način na koji Amira izvrće sevdah iznutra, pronalazeći nove kontekste i forme unutar tradicije stare stotine godina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje