Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković pozvao Bugarsku da dođe na dva velika događaja u Bosni i Hercegovini

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj u okviru koje se u srijedu sastao s ministrom vanjskih poslova te zemlje Nikolayem Milkovim.

Nakon sastanka ministara i dviju delegacija upriličena je konferencija za novinare na kojoj je Milkov izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine.

Milkov je kazao da Bugarska ima četiri prioriteta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu – prvi je njihova nedvojbena podrška evropskom putu BiH uz vrlo jasno zastupanje politike proširenja Evropske unije, zatim osiguranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, potom unapređenje međusobnih bilateralnih odnosa, razvijanje političkog dijaloga, međusobne robne razmjene, saradnje unutar različitih oblasti kao što su turizam, energija, infrastruktura, te četvrti prioritet – pitanje ugovorno-pravnih odnosa Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine.

  • Konaković se zahvalio na pozivu za posjetu ističući odmah na početku činjenicu da je Republika Bugarska prva koja je podržala nezavisnost Bosne i Hercegovine te tako ostala zapisana u knjigama kao veliki prijatelj države.

    Pozdravio je spremnost i prijedloge za konkretnu saradnju dvije zemlje te slijedom toga uputio poziv za učešće na Sarajevo Bussines Forumu i Međunarodnom sajmu ekonomije u Mostaru koji će se održati u maju.

    Konaković je istakao važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija koje, između ostalog, daju mogućnost razmjene korisnih iskustava Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

  • Bh. ministar će se sastati i s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom i predsjednikom Vlade Republike Bugarske Galabom Donevim.

    U znak poštovanja, delegacija Republike Bugarske upriličila je radnu večeru-iftar u Glavnom muftijstvu Republike Bugarske gdje je, zajedno s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim i članovima diplomatskog kora akreditiranim u Bugarskoj, prisustvovao i glavni muftija Mustafa Hadzhi, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslove BiH. (Anadolija)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje