Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković odbio odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković tokom današnjeg gostovanja u emisiji “Nedjeljom u 2” na HRT-u, odbio je odgovoriti na pitanje da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH.

Konaković je rekao da će “biti diplomata i zadržati odgovor za sebe”.

“To su teme sad, interpretacija pravnika, u kojoj se u toj presudi “šestorci” za udruženi zločinački poduhvat može iščitati definicija u kojoj se kaže da je to projekat Banovine koju je živio Tuđman i da je on zapravo bio taj. Je li on bio taj, preko ljudi iz BiH ili je učešće formalno, to su te teme koje bi nam ovdje danas eksplodirale i bit ću tu diplomata da zadržim taj odgovor za sebe” – rekao je Konaković.

U presudi takozvanoj “hercegbosanskoj šestorci”, istina, utvrđena je agresija Hrvatske na BiH. Kada je riječ o presudi šestorki, nekadašnjim liderima tzv. Herceg-Bosne, koja se odnosi na zločine počinjene od 1992. do 1994. godine u osam bh. općina i pet zatočeničkih centara, od kojih su po dva bila uspostavljena u Mostaru (Heliodrom i Vojno) i Čapljini (Dretelj i Gabela) te u Ljubuškom izrečene su sljedeće kazne:

Jadranko Prlić pravosnažno je osuđen na 25, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković po 20, Valentin Ćorić 16, a Berislav Pušić 10 godina zatvora. Sva šestorica osuđena su temeljem udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) kao oblika individualne krivične odgovornosti za sudjelovanje u stvaranju hrvatskog entiteta u BiH s ciljem ponovnog ujedinjenje hrvatskog naroda, putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva. Najviši državni dužnosnici Republike Hrvatske, tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak, označeni su, i u žalbenoj presudi, kao članovi UZP-a.

Podsjećamo, Konaković je danas gostovao na HRT-u, prilikom čega se dotakao brojnih tema, između ostalih, i svoje prve službene posjete Hrvatskoj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,