Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković nakon sjednice Vijeća ministara: Vrlo produktivna sjednica, politike dogovora donose ozbiljan iskorak

Preuzmite sliku

Od najavljenih izmjena usvojen je Zakon o strancima oko kojeg nismo imali rasprava. O Zakonu o tržištu vina i Zakonu o sudovima imamo dodatne konsultacije, ne čine mi se zahtijevne, naveo je Konaković

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković govorio je na današnjoj press konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara BiH. Govorio je o usvojenim zakonima koji su prošli u proceduru na sjednici.

Od tri zakona, ističe Konaković, ministri su usvojili jedan.

– Vrlo produktivna sjednica. Od najavljenih izmjena usvojen je Zakon o strancima oko kojeg nismo imali rasprava. O Zakonu o tržištu vina i Zakonu o sudovima imamo dodatne konsultacije, ne čine mi se zahtijevne. Vidjeli smo u jednom članu problem koji se odnosi na vjerske simbole. Mogao bi značiti da sutkinje islamske vjeroispovijesti, koje su pokrivene, u nekom spornom tumačenju ne bi mogle biti sutkinje ili obnašati pravosudne funkcije. Dogovor je da te neke stvari koje treba usaglasiti usvojimo do petka ujutro kako bi po dogovoru u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma svi dokumenti bili usvojeni i bili spremni na potvrdu u Domu naroda, rekao je Konaković.

Naglasio je da ne sumnja u dobre namjere i dogovor među kolegama.

– Stavili smo potpise. Potvrdili da su politike dogovora donijele ozbiljan iskorak na evropskom putu, ali i benefite koji slijede. Kod Zakona o tržištu vina postoji jedan tehnički problem. Način i datuma stupanja na snagu novog zakona i prestanak važenja trenutnog zakona, uz neke entitetske propise koji regulišu ovu oblast. Imali smo sugestije iz Ureda za zakonodavstvo. Mislim da bismo se tu trebali dogovoriti vrlo brzo oko konačnog teksta, poručio je šef bh. diplomatije.

Osvrnuo se i na Zakon o VSTV-u kao i na Zakon o sudovima.

– Vidio sam puno političkih reakcija i od onih koji su to trebali urediti, ali nisu duži niz godina. Zakon o VSTV-u jeste bio problematičan i zato smo sretni jer smo napravili dogovor da se dodatnim amandmanima normira. Ne pada mi na pamet da kažem da je savršen, ali je dovoljno dobar i znači napredak na EU putu. To je jedna stvar od 14 prioriteta Evropske komisije, dodao je Konaković.

Na kraju obraćanja, Konaković se osvrnuo i na sve učestalije napade na povratnike u RS-u.

– Mi smo vlast. Nisam za to da reagujemo izlascima na ulice ili Facebook statusima o nekim temama za koje snosimo odgovornost. U slučaju imama iz Prijedora, sa kolegom Nešićem sam reagovao isti dan. U slučaju napada na uposlenika Memorijalnog centra u Srebrenici, direktno sam pričao s tim čovjekom i ponudio svaki vid pomoći. Na sve probleme koje imaju povratnici moram se izraziti pohvalno o ministrima Hurtiću i Dizdaru koji su bili na licu mjesta i razgovarali sa ljudima koji su u problemu. Očekujemo reakcije MUP-a RS-a, kazne za počinioce i ozbiljnost vlasti u RS-u, naglasio je Konaković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje