Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković: Ima mnogo posla u vanjskoj politici, odmah ću početi s radom

Preuzmite sliku

Novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru te da će odmah početi sa radom.

– Ne mogu reći šta je prioritetnije, organizacija Ministarstva ili promptno djelovanje na polju diplomatije BiH – istakao je.

Jedna od prvih aktivnosti, dodao je Konaković, su sastanci sa članovima Predsjedništva BiH te da očekuje da će se bez problema dogovarati sa Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

– Što se tiče Željke Cvijanović, u fokus ćemo staviti prioritete oko kojih se slažemo – istakao je.

Konaković je, nakon sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj je potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, kazao da je većina stabilna.

Govoreći o formiranju vlasti u Federaciji, kazao je da ne vidi opciju da SDA uđe u vlast.

– U Predstavničkom domu postoji kvalifikovana parlamentarna većina, a u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikišića za sastav nove Vlade FBiH – istakao je.

Pojasnio je da izabrani predsjednici i potpredsjednici imaju obavezu da potvrde novi saziv Vlade ili da blokiraju formiranje.

– Refik Lendo može izabrati put blokade i pokušat i zaustaviti život u FBiH, a zna kakva će biti reakcija javnosti – zaključio je Konaković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje