Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković i Cavusoglu: Čuvati i jačati odnose Turske i Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Naša emocija i naša opredijeljenost da pomognemo narodu Turske je neupitna, Bosanci i Hercegovci su pokazali koliko veliko srce imaju, poručio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković danas u Ankari.

Nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom još jednom je izrazio saučešće vlastima i turskom narodu zbog razornog zemljotresa koji je odnio desetine hiljada ljudskih života.

“Imali smo drugi plan. Naš plan je bio da dolaskom na Antalija diplomatski forum još jednom potvrdimo važnost odnosa naše dvije zemlje, naglasimo koliko je Turska i turski narod u vrhu prioriteta bh. vanjske politike i to su bili planovi za neka sretna vremena. Ove okolnosti su nas motivirale da promijenimo svoje rasporede i da dolaskom u Tursku pokažemo i suštinski i simbolično da čvrsto stojimo uz narod Turske i vlasti turske države”, poručio je Konaković.

Podsjetio je da su u svim krizama u historiji Bosne i Hercegovine, prvi koji su priskakali u pomoć bili uglavnom predstavnici turske vlasti i “na tome smo im zahvalni“.

Konaković je podsjetio i na poplave koje su 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu.

“Turski timovi bili su među prvima ili prvi na terenu zajedno sa našim u spašavanju ljudskih života. Ponosan sam na činjenicu da je Bosna i Hercegovina među onima koji su poslali najviše ljudi u svojim spasilačkim timovima i da su se ti timovi već dokazali i spasili nekoliko ljuskih života. U poređenju sa velikim svjetskim ekonomijama mi nismo tako razvijena zemlja i snažna ekonomija, ali je naša emocija i opredjeljenje da budemo uz narod i vlasti Turske u ovom trenutku zaista neupitna”, istakao je Konaković.

Naglasio je da su Bosanci i Hercegovci još jednom pokazali koliko veliko srce imaju. Posjetit će danas i Hatay, koji je pogođen razornim zemljotresima.

“Žao mi je što neću imati više vremena da posjetim i druga područja. Otići ćemo tamo kako bismo stisnuli ruku i zahvalili se onima na koje smo zaista ponosni, na naše spasilačke timove koji su bez oklijevanja, ne čekajući neke administrativne procedure, pojurili na mjesta stradanja”, rekao je Konaković.

Dodao je da će BiH i dalje u svojim kapacitetima, koliko budu u mogućnosti, pružiti i materijalnu, ljudsku i svaku drugu pomoć u obnovi razrušenih područja u Turske.

“Drago mi je da sam se još jednom uvjerio koliko je jaka turska nacija i država. Uspjeli ste za kratko vrijeme, u ovako teškoj situaciji, pokazati koliko ste jaka nacija i koliko ste primjer cijelom svijetu. Pred nama su i druga ozbiljna politička pitanja, ozbiljne političke teme. Nadam se da ćemo na polju ekonomije i naših bilateralnih odnosa dodatno institucionalno čuvati i jačati odnose Turske i Bosne i Hercegovine. Prioriteti Bosne i Hercegovine u polju vanjske politike su evroatlantske integracije. Dobijanjem kandidatskog statusa smo potvrdili tu opredijeljenost i predano radimo na ispunjavanju tih 14 prioriteta. Ali smo našim prijateljima u Evropi i širom svijeta svaki put naglasili koliko nam je pored evroatlantskog puta važno zadržati i jačati snažne veze sa Turskom i drugim zemljama koje dolaze sa istoka jer to ima svoju i kulturnu i historijsku i suštinsku vrijednost”, naglasio je Konaković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje