Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković – Hongbo: Podrška Kine BiH na njenom razvojnom putu i putu prema Evropskoj uniji

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas sa visokom delegacijom Narodne Republike Kine koju je predvodio ambasador Wu Hongbo, specijalni predstavnik kineske vlade za evropske poslove.

Konaković je poželio visokom gostu i delegaciji srdačnu dobrodošlicu te istakao tradicionalno dobre odnose Narodne Republike Kine i Bosne i Hercegovine. Naglasio je zadovoljstvo povratkom fokusa Evropske unije na zbivanja u Bosni i Hercegovini koji se bilježi nakon aktivnosti na aktuelnoj bh. političkoj sceni.

Istakao je da su promjene koje su se dešavale posljednjih mjeseci za BiH veoma važne na njenom putu prema EU te da se trenutno intenzivno radi na tome da se trenutna politička događanja u zemlji usmjere u pravcu poboljšanja u prvom redu sigurnosne situacije koja je uslov za sveobuhvatniji razvoj i prosperitet.

Sagovornici su se složili da su politika i ekonomija u neraskidivoj vezi i da se intenziviranjem diplomatskih aktivnosti otvara put svim drugim segmentima saradnje.

Ambasador Wu Hongbo, specijalni predstavnik Vlade Narodne Republike za europske poslove naglasio je poštovanje suvereniteta i integriteta BiH i spremnost Kine da i dalje pruža svestranu podršku Bosni i Hercegovini na njenom razvojnom putu i putu prema Evropskoj uniji.

Naveo je da pored razvojnih projekata koje Vlada Kine implementira u Bosni i Hercegovini ima prostora za intenziviranje saradnje kroz razvoj turističke ponude između dvije zemlje, obrazovnih projekata, tehničkih i tehnoloških projekata, projekata za razvoj infrastrukture i širenje poslovnih kontakata, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje