Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konaković: Bježanje od ove ideje nema nikakav argument

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković oglasio se nakon brojnih reakcija na najavljeni skup političkih predstavnika Bošnjaka koji je zakazan za 12. april u Sarajevu.

On je tim povodom poručio da se do sada kroz prošlost često određeni pojavili sa idejom da nije vrijeme za to.

“Kad god bi se pojavila ideja o okupljanju Bošnjaka i uvezivanju na prostoru Istočne Evrope, uvijek bi se među nama pojavili oni koji kažu nemoj sad, nije vrijeme i treba sačekati… Neki bi negodovali, što je neko drugi sazvao, a ne oni. Uglavnom se takve ideje nikada ne bi realizovale”, ističe Konaković.

Navodi da je razlog njihove reakcije strah od Zagreba, Beograda i drugih svjetskih centara moći jer to nekada nekim moćnicima i ne odgovara.

“U petak je veliki skup, jedne nove generacije političara Bošnjaka, ispravljene i uspravne kičme, bez strahova, koji grade Evropsku budućnost za sebe i djecu na ovim prostorima”, poručuje.

Dodaje da oni tako žele da zaštite svoj identitet i da se tako ujedinjeni okupe oko važnih identitetskih pitanja.

“Da napravimo što bolju evropsku, kulturnu i ekonomsku saradnju i da naravno kao jedan snažan političan narod kreiramo suživot sa ostalim narodima i građanima na ovim prostorima. Bilo kakav izgovor i bježanje od ove ideje nema nikakav argument i ne postoji nikakvo objašnjenje”, zaključio je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje