Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Zagreb zloupotrebljava poziciju u EU i NATO-u i to je po meni odraz očaja

Preuzmite sliku

Mevlüt Çavuşoğlu , ministar vanjskih poslova Turske, održao je niz sastanaka u Sarajevu. Odvojeno. Prvo sa ministricom vanjskih poslova BiH, pa sa jednim članom predsjedništva, pa sa predsjedavajućio.

Turska je prijatelj BiH, kaže i on, ali i zvaničnici BiH. Turski šef diplomacije ponovio je u Sarajevu kako njegova zemlja poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, evropski i NATO put. Dodao je i kako se razgovora sa svim u BiH, ali i da će biti podržane samo one politike koje teže očuvanju zajedništva i stabilnosti BIH.

“Mi se bez pravljenja razlika sastajemo sa svim članovima Predsjedništva BiH. Na isti način razgovaramo sa svima. Kada su u pitanju neke odluke i koraci koje su vlasti entiteta Republike Srpske napravile u posljednje vrijeme i kada je u pitanju očuvanje političkog i teritorijalnog integriteta BiH tu je naš stav uvijek jasan i uvijek na isti način iznesen svim stranama sa kojima razgovaramo”, kazao je Çavuşoğlu.

Çavuşoğlu se se ranije u Istanbulu sasatao sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, jer je znao da on neće biti u Sarajevu za vrijeme njegove posjete, Tamo se razgovaralo i o Dodikovom prijedlogu kvadrilateralnog sastanka BIH, Turska, Srbija, Hrvatska, što je danas u Sarajevu prokomentirao

“Rekao sam da će Turska podržati svaku vrstu razgovora i dogovora u bilo kojem formatu samo ako se o tom formatu slože svi akteri političkog života u vašoj zemlji. Tokom jučerašnjeg obraćanja u Zagrebu sam također veoma jasno rekao da ćemo podržati sve aktivnosti koje se tiču očuvanja jedinstva BiH”, zaključio je Mevlut Cavusoglu.

Satanak na kojem bi se razgovralo u unutranjim stvarima BiH u potpunosti je neprihvatljiv za Željka Komšića i Šefika Džaferovića koji su održali odvojene sastanake sa šefom tusrke diplomacije. Trilaterala s druge strane je pozdravljena kao i do sada, jer doprinosi očuvanju regionlalne stabilnosti

“Mi imamo dvije trilaterale. Turkije – Srbija – Bosna i Hercegovina i Turkije – Hrvatska – Bosna i Hercegovina. Uvijek sam da imamo za te sastanke, zašto da ne. Ti sastanci uvijek donose korist. Trilateralni sastanci nisu osmišljavani da bi se bilo ko kome miješaju u unutrašnje stvari. S druge strane sastanak BiH, Srbija, Hrvatska, Turska, kvadrilaterala, oko okvira funkcionisanja Bosne i Hercegovine nema razgovora bilo s kim. Naše probleme mi moramo riješavati”, napomenuo je Džaferović.

Komšić je naveo da da niko u Predsjedništvu nema problem s trilateralom.

“To ne bi bio prvi takav sastanak. Što se tiče odnosa Zagreba i Beograda, da razgovarali smo. Dobili smo uvjerenje ministra da ne podržavaju ono što pokušava Zagreb u smislu intervencija u unutrašnje poslove, pa i u smislu Izbornog zakona. To je naš posao i naša stvar”, kazao je Željko Komsić.

Ono što je za Komšića bilo sporno je obraćanje turskog ministra u Zagrebu gdje je kazao da se izborni zakon mora rijesiti izmedju Bošnjaka i Hrvata, a ne u institucijama vlasti što Komšić zagovara

“To što Zagreb zloupotrebljava ovakve sastanke, pa čak i svoju poziciju u EU i NATO-u je po meni odraz očaja Zagreba što ne može prigrabiti tu polugu vlasti u Bosni i Hercegovini”, naveo je Komšić.

Inače Dodikovu posjetu Rusiji Komšić nije komentirao, Šefik Dažerović poručio da to neće promijeniti odnos države prema agresiji Rusije na Ukrajinu. Što misli o dogovoru koji je Dodik navodno ppstigao sa direktorom GASPROM-a, kako neće biti rasta cijena plina, Džaferović kaže

“Bosna i Hercegovina je dio svijeta koji se pridružio mjerama civiliziranog svijeta i bit ćemo dio paketa da Bosna i Hercegovina ima što manje štetnih posljedica. Rekao sam da će Bosna i Hercegovina voditi politiku koja će što manje biti štetna po nju. Ne možete biti neutralni, morate biti na strani svijeta koji je protiv toga i bit ćemo sa tim svijetom u posljedicama tog stava”, pojasnio je Džaferović.

Nakon Hrvatske i BiH, turski šef diplomacije posjetiće i Kosovo. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,