Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Dodik je izigrao Amerikance, Trojku i Schmidta. Kako Konaković zna šta ja mislim?

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić večeras je u Hayatovoj emisiji ‘Istraga sedmice’ govorio o događajima koji su u našoj zemlji obilježili protekle dane.

Jedan od njih je otkazana posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji se nije pojavio, prije nekoliko dana, na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH zbog Komšića.

Ja nemam problem sa dužnosnicima Hrvatske. Poštujem njih i njihov problem-poručio je Komšić na početku ovog razgovora te dodao:
Plenković je trebao biti u evropskoj delegaciji. Mi smo došli 15 minuta ranije, rekli su nam da je on otkazao dolazak. Očekivano, veće bi čudo bilo da je došao.

Kako je Komšić naveo, šteta jer Plenković nije došao jer inače razgovaraju neformalno i u dobroj atmosferi. Ali, kako zaključuje, nema tu zategnutih odnosa.

Da sam na njegovom mjestu, došao bih. Rizikovao bih – poručio je Komšić.

Kako navodi, logično je bilo da dođe.

Zar treba da ne dolazim da ne bude neugodno nekome?-upitao je predsjedavajući.

 • “Kako Konaković zna šta mislim?”

  Komšić je, nedavno demantovao izjavu ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da je predsjedavajući  tražio da EU ne otvori pregovore sa BiH.

  “Konaković nije bio na sastanku- odgovorio je Komšić, te pojasnio da može objaviti snimak onoga što je on rekao na sastanku.
  Kako Konaković zna šta ja mislim? Ne koristim metodu da vršim pritisak na novinare, ako hoćete mak na konac, pritisak je na medije da kažem šta će se objaviti” – smatra Komšić.

  Poručio je kako je sve to besmisleno, te djetinjasto.

  “Motiv može biti nervoza jer stvar sa otvaranjem pregovora ne stoje sjajno” – naveo je sagovornik.

  Smatra kako stvari s otvaranjem pregovora ne stoje dobro, iako HDZ i Trojka puno polaže nade na taj put.

  A tu je i dogovor Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

  “Ovo je osiguravanje člana Predsjedništva HDZ-a. Dio otvaranja pregovora sa EU nisu izmjene Ustava. Traže se zakoni koji se tiču Suda BiH, VSTV, spriječavanje prava novca”- navodi Komšić.

  Kako kaže, i sam dogovor je da Dodik i Čović uspostavljaju uvjete, a Trojka prihvata.

  Ako postoji snimak bilo bi dobro da se razjasni-smatra on.

  Na pitanje da li on može objaviti snimak koji se tiče EU puta, a Konaković će sa Dodikovog imanja, Komšić odgovara:

  “Dajte da budemo ozbiljni… Vidio sam, čuo, pročitao da je to ispunjavanje želja Čoviću i Dodiku. Dodik je izigrao i Amerikance i Trojku i Schidta. Dajmo vremena Schmidtu za nametanje do kraja januara.”

  Pismo Blinkena: Čudno!

  Američki državni sekretar Anthony Blinken uputio je pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću u kojem ga poziva da izvrši pritisak na lidera HDZ-a Dragana Čovića i ubrza projekat Južne interkonekcije.

  Komšić kaže da dokazani pravnici trebaju biti sudije, kada je riječ o (ne)izboru Marina Vukoje.

  “Volio bih da SDP to ne uradi, loše bi bilo, osim ako nisu sklapali dogovor sa HDZ-om- kaže Komšić te dodaje da Vukoja nema kvalifikacije da to bude.
  Nije vrijeme da stranci odlaze iz Suda BiH. Koliko znam, ima odluka stranaca da su pravnički pogrešne, ali poštujem – poručio je on.
  Kada je riječ o presudi Kovačević, kaže da vjeruje da će se druga faza završiti logično” – potvrdom onoga što je već izrečeno.

  Jasno je o čemu se radi. činjenica je da je Kovačević u pravu u apelaciji i ako Evropski sud za ljudska prava kaže da nije, čemu onda priča o demokratiji? Onda sve može – zaključio je Komšić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje