Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompletno rukovodstvo SDA u Mostaru podnijelo ostavku zbog teških podjela koje su nastale tokom izbornog procesa

Preuzmite sliku

Kompletno rukovodstvo SDA u Mostaru podnijelo je ostavku na jučerašnjem proširenom Kolegiju Stranke demokratske akcije u Sarajevu Predsjedništvu SDA na čelu sa Bakirom Izetbegovićem zbog teških podjela koje su nastalu tokom izbornog procesa.

U ime rukovodstva, predsjednika i potpredsjednika Gradske organizacije SDA Mostar, Salem Marić je kazao kako sa žaljenjem mora konstatovati da je izborni proces u Gradskoj organizaciji SDA Mostar izazvao teške podjele unutar članstva SDA, te između Odbora gradskih područja koji pripadaju GO SDA Mostar.

“Nekolegijalno postupanje, nedemokratsko djelovanje i nesavjesno režiranje procesa unutar OGP-ova je narušilo integritet i demokratičnost Izbornog procesa kao i stvorilo nejedinstvo SDA u Mostaru zbog čega duboko žalim sa svim savjesnim članovima SDA, jer su to bile odrednice i vrijednosti Stranke u Mostaru”, naveo je Marić.

Zbog toga, kako je naveo i značajne poruke koju želi poslati, da u ovom slučaju nije važna pozicija Salema Marića, već da se ukaže na uništeno jedinstvo i normalno okruženje unutar Stranke za narod i članove koji osjećaju da je SDA temelj i oslonac u svim političkim i društvenim izazovima podnio sam ostavku na mjesto predsjednika.

Također, u svrhu istinitog informisanja javnosti, ističe kako nije istinit konstruisani narativ da vrši zastoj izbornog procesa s obzirom da je suprotna strana na Skupštinu donijela gotovo novi Poslovnik, kojeg ranije nisu dostavili delegatima, te je cilj bio da se Skupština ne održi, jer nisu bili uvjereni da imaju potrebnu podršku.

“Kao predsjednik, koji je SDA u Mostaru uspješno vodio u godinama iza nas i sa saradnicima ostvarivao najznačajnije rezultate pobjedničke i stabilne Stranke, žalim što su neodgovorni pojedinci i grupe podmuklim djelovanjem, potpuno neodgovorno i ne imajući viziju u svom postupanju, zbog kratkoročnih ciljeva odlučili se na rušenje jedinstva i raskol po prvi put unutar mog uspješnog dvadesetogodišnjeg djelovanja SDA u Mostaru“, naglasio je Marić.

Predsjedništvu SDA podnesene su i ostavke Izborne komisije Gradske organizacije SDA Mostar zbog Odbora gradskih područja koji nisu ispoštovali nadležnosti Izborne komisije, zbog loših međuljudskih odnosa i pritisaka koji su se odnosili na članove Izborne komisije.

“Bilo kako da se završi izborni proces za predsjednika i rukovodstvo koje će voditi SDA posljedice će se sigurno osjetiti. Narativ i način postupanja koji provodi suprotna strana nisu nešto s čime se možemo složiti i s razlogom dijelim veliku zabrinutost naroda i članova SDA u Mostaru. S obzirom da nas očekuju lokalni izbori u Mostaru Stranku očekuje mukotrpan proces konsolidacije za koji se nadam da će SDA kao najsnažnija politička organizacija u Mostaru uspješno učiniti”, zaključio je Marić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,