Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kompanija Bingo: Zbog radova na tunelu Vranduk, pričinjena nam je velika šteta

Preuzmite sliku

Jučer je na sjednici Vlade Federacije BiH razgovarano i o produženju roka za završetak radova na prevoju Karaula na magistralnoj cesti Sarajevo-Tuzla, te u tunelu Vranduk kod Zenice.

Kao što smo već pisali, kada je riječ o Karauli, izvođač radova je predložio novo produženje roka za dovršenje radova do 30.9.2019 godine i dostavio prijedlog revidiranog Dinamičkog plana kojim je dovršenje radova predviđeno do tog roka. Inžinjer koji je pregledao taj prijedlog procijenio je da, i pored utvrđenog povećanja aktivnosti na provedbi ugovora, predloženi rok neće biti dovoljan za završetak radova, te smatra da je realni rok do 31.10.2019. godine.

U vezi s Vrandukom, Ceste FBiH su pripremile projekt sanacije ceste R445, a nakon njene sanacije putnički saobraćaj je trebao u cijelosti biti preusmjeren na ovu cestu, dok bi teretna vozila bila naizmjenično puštana jednom trakom kroz tunel.

Međutim, na terenu je vidljivo da veliki broj putničkih vozila također prolazi kroz tunel, što stvara velike gužve.

Vezano| Novo produženje roka za radove na prevoju Karaula 

Planirano je da građevinski radovi u glavnoj tunelskoj cijevi budu završeni do kraja oktobra 2019. godine, kada bi u dnevnom intervalu saobraćaj bio normaliziran u obje trake tunela.

 • Podsjećamo, tokom ljetnih dana su vladale velike gužve upravo na ovoj dionici, te su zadržavanja trajala u prosjeku do 60 minuta.

  Ipak, rekonstrukcija tunela nije predstavljala problem samo za građane koji su prolazili tim dijelom BiH, nego i za privrednike koji su pretrpjeli štete.

  U julu je održana sjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, na kojoj su razgovarali o problemima štete koju trpi privreda BiH zbog rekonstrukcije tunela Vranduk.

  Podsjećamo, rekonstrukcija tunela traje od jeseni prošle godine, i već je nanijela ogromne štete privredi. Neke procjene čak govore da šteta za privredu i stanovništvo iznosi oko milion KM dnevno.

  Upravo iz tog razloga su se pojedini privrednici odlučili da traže naknadu, a među njima i kompanija “Bingo”.

  Za Tuzlanski.ba je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga rekla kako je načinjena velika materijalna šteta privrednicima.

  “Kompaniji “Bingo” i ostalim privrednicima čija vozila saobraćaju dionicom kroz tunel Vranduk, načinjena je velika materijalna šteta, koja još nije do kraja procijenjena, jer tunel još uvijek nisu završili. S obzirom da se radi o glavnoj saobraćajnici kroz BiH, ova rekonstrukcija ima ogromne posljedice u mnogim granama privrede”, rekla je Paunoski. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje