Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kolegij SDA: PIC, OHR i pravosuđe moraju reagovati na Dodikove prijetnje

Preuzmite sliku

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) upozorava da posljednje izjave predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, kojima najavljuje uvođenje policijske kontrole na međuentitetsku liniju i prijeti secesijom entiteta RS, predstavljaju najozbiljniji napad na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

– Takve najave direktna su prijetnja miru u Bosni i Hercegovini i regionu. Krajnje je vrijeme da u okviru svog mandata reaguje Visoki predstavnik, kao i da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine konačno sankcioniše neustavne i nezakonite aktivnosti Milorada Dodika. Također pozivamo predstavnike međunarodne zajednice, posebno članice Vijeća za provedbu mira i NATO saveza, da se prestanu povlačiti pred Dodikom i njegovom bahatom politikom, istaknuto je u saopćenju SDA.

Kako je naglašeno ukoliko se i nakon takvih prijetnji ne poduzmu odlučni i konkretni koraci, svi pobrojani snosit će dio odgovornosti za teške posljedice koje mogu uslijediti.

Od aktuelne vlasti na državnom nivou Kolegij SDA traži da prestane sa politikom ustupaka Miloradu Dodiku i relativiziranja njene opasnosti i da, umjesto jalovih reakcija, poduzmu konkretne korake u okviru institucija države Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,