Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kod Bugojna otkrivena masovna grobnica, uočeni posmrtni ostaci najmanje 3 žrtve

Preuzmite sliku

Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Tvrdulja koji se nalazi na području Rostova kod Bugojna.

Do sada su u ovoj grobnici uočena tijela najmanje tri žrtve, a na osnovu dokumenata koji su pronađeni uz posmrtne ostatke postoje jasne indicije da se radi o žrtvama hrvatske nacionalnosti koje su 1993. godine nestale na području Bugojna. Koliko žrtava se nalazi u ovoj grobnici bit će poznato nakon okončanja ekshumacije.

  • Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni su prošle sedmice prilikom izvođenja građevinskih radova na privatnoj parceli.

    Današnja ekshumacija u nekoliko navrata je obustavljena zbog nevremena te će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i u narednim danima.

  • Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u prosekturu groblja Prahulje u Travniku radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava.

    Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski uposlenici MUP-a SBK. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,