Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

KO Naša stranka: Vlada TK maturantima finansira odijela za rad u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Vlada TK na čelu s premijerom Irfanom Halilagićem planira izdvojiti preko million KM pomoći maturantima oko pripreme za maturalnu veče.

Tim povodom reagovao je Jasmin Kadić, predsjednik kantonalnog odbora Naše stranke u TK. On smatra da takva odluka prevazilazi svaku granicu populizma i predstavlja najviši stepen neodgovornosti raspolaganja javnim novcem.

“Svakodnevna povećanja cijena i ubiranje poreza na račun građana koji sve teže žive, dovela su do rasta Budžeta TK, ali i očigledne bezidejnosti i nesposobnosti vladajućih kako taj novac usmjeriti kako bi se riješili neki od osnovnih problema građana pa tako i mladih koji nakon završenog školovanja masovno napuštaju Tuzlanski kanton, a briga roditelja za sudbinu njihove djece postaje većom.

 • Umjesto navedene mjere, tražimo da se million KM u Budžetu TK odmah rebalansom rezerviše za finansiranje obavljanja pripravničkog staža učenika ili studenata koji su za isti stekli uslove.

  Također, ovim putem najavljujemo podnošenje inicijative za ukidanje svih naknada koje plaćaju redovni studenti UNTZ, odnosno inicijativom ćemo tražiti potpuno besplatne studije za sve učenike koji žele i ostvare pravo na redovne studije na UNTZ.

  Vezano Poznat iznos kojim će Vlada TK jednokratno novčano pomoći maturante 

  Pozivamo Vladu TK da počne raditi i donositi mjere koje će, između ostalog, učenicima i mladima omogućiti normalne uslove školovanja, obezbijediti odgovarajuća učila i prakse, kvalitetnu nastavu i stvoriti pretpostavke da nakon školovanja odmah počnu raditi i zarađivati u svojoj i zemlji svojih roditelja.

  Karta za put Njemačku ili neku drugu destinaciju koju će morati sami kupiti i strpati u maturantsko odijelo u koje ih ima namjeru obući Vlada TK je jedini siguran ishod ovakvih mjera Vlade TK iza kojih stoji isključivo populizam i nesposobnost, a  koje preskupo plaćaju mladi i svi građani Tuzlanskog kantona”, poručio je Kadić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje