Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko je seksualno uznemiravao studente u Sarajevu: Čak 16 ih prijavilo istu osobu

Preuzmite sliku

Komisija za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevo svakodnevno poduzima korake prema zaključcima koje je prethodno podijelila sa javnošću, saopćeno je iz ASU Sarajevo. 

Akademija scenskih umjetnosti je već ove sedmice obavila prvi krug edukacije na temu prevencije seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja u saradnji sa Atlantskom inicijativom i dr. Majdom Halilović. Edukacija je obavljena za savjetnika i savjetnice za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja, za kompletan kolektiv i studentsko tijelo, te zasebno za studente i studentice.

“Izuzetno je važno da se podijeli informacija da se savjetniku i savjetnicama za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, imenovanih od strane ove Komisije, javilo 16 osoba koje se smatraju povrijeđenim (do trenutka pisanja ove obavijesti), anonimno i sa potpisom.

Svih 16 ispovijedi o uznemiravanju odnosile su se na jednu osobu, sadašnjeg uposlenika ASU. Sedam osoba dalo je saglasnost savjetnicima da se njihove ispovijedi proslijede Dekanu. Najrecentniji period na koji se odnose prijave je oktobar 2019. ASU Sarajevo je o postojanju ovih prijava obavijestilanadležne institucije – Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Tužilaštvo BiH. ASU Sarajevo će u vezi sa ovim pokrenuti raspoložive interne procedure”, piše u saopćenju.

“Za sve naše bivše i sadašnje studente i studentice, kao i za kolektiv, je važno da Savjetnik i savjetnice za prevencijuseksualnog i rodnog zasnovanog uznemiravanja ovim ne prestaju sa djelovanjem, nego su naša adresa od povjerenja u slučaju da i druge osobe budu željele da se jave”, piše na stranici ASUSa.

U tom smislu, sve eventualne naredne prijave će takođe biti proslijeđene nadležnim organima i institucijama.

Naredni koraci Komisije uključuju: 

– kreiranje Smjernica za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja na Akademiji scenskih umjetnosti, u saradnji sa stručnjakinjama i stručnjacima;

– kontinuirane tematske edukacije za kolektiv i studentsko tijelo;

– pokretanje inicijative za unapređenje postojećih propisa vezanih za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja na Univerzitetu u Sarajevu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje