Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klub poslanika SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona traži zakazivanje hitne sjednice Skupštine TK

Preuzmite sliku

Tražimo od predsjedavajućeg Skupštine Tuzlanskog kantona Žarka Vujovića da zakaže HITNU sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona povodom odluke Vlade Federacije BiH o davanju saglasnosti Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za korištenje kasarne u Ljubačama za potrebe smještaja migranata.

Imajući u vidu veliko protivljenje ali i zabrinutost građana Grada Tuzle i Živinica povodom najave smještanja migranata na gore navedenu lokaciju, te činjenicu da je odlukom Vlade FBiH prekršen član 4. stav 6. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kojom je bila dužna konsultovati lokalne vlasti za donošenje ovakve odluke, tražimo da Skupština Tuzlanskog kantona hitno donese niz mjera i zaključaka kojim bi se navedena namjera spriječila.

Ovim putem ističemo da u potpunosti razumijemo probleme vezane za migrante koji se nalaze u našoj zemlji te smatramo da se ovo pitanje mora odmah riješiti ali na adekvatan način, što znači da se migrantski centri nikako ne bi smjeli nalaziti u blizini centara i naseljenih mjesta. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se na navedenoj planiranoj lokaciji nije u potpunosti izvršilo deminiranje terena, što bi, ukoliko se migranti smjeste na ovu lokacij, ugorzilo i njihove živote.

Pozivamo Premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića da pripremi informaciju o ovom pitanju i objasni građanima svoje ranije izjave koje su upućivale na to da su upravo on i Vlada TK ovo već ranije dogovorili sa Vladom FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje