Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klimatolozi zabrinuti, izašli preliminarni podaci za juni: “Ovo što se sada događa nije nimalo uobičajeno”

Preuzmite sliku

Temperature širom svijeta ovoga su se mjeseca popele na rekordne razine što ukazuje na klimatsku krizu uoči El Nina, periodičnog fenomena karakteriziranog zagrijavanjem temperature Tihog okeana koji obično uzrokuje skokove u temperaturi širom svijeta.

Stručnjaci tvrde da će El Nino imati značajan učinak na temperaturu, a moglo bi doći i do toga da 2023. postane najtoplija godina ikada zabilježena, piše Guardian. Preliminarne globalne prosječne temperature izmjerene dosad u junu gotovo su 1 Celzijev stupanj iznad nivoa prethodno zabilježenih za isti mjesec od 1979. godine.

Iako junijoš nije gotov i možda ne dođe do novih rekorda, klimatolozi tvrde da slijedi obrazac jačanja globalnog zagrijavanja zbog kojeg bi ova godina mogla biti proglašena najtoplijom ikad zabilježenom, prenosi Telegram.

Fosilna goriva mogla bi pojačati učinke El Nina

Učinke El Nina vjerovatno će dodatno pojačati izgaranje fosilnih goriva. Prošle sedmice, iz američke Nacionalne uprava za oceane i atmosferu (NOAA), naveli su kako je utjecaj El Nina već sad prisutan te da će postupno jačati početkom iduće godine.

Michael Mann, klimatski znanstvenik sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, rekao je da će zagrijavanje uzrokovano ljudskim djelovanjem biti pogoršano događajem koji obično dodaje između 0,1 do 0,2 Celzijeva stupnja ukupnoj globalnoj temperaturi.

“Globalna površinska temperaturna anomalija trenutno je na ili blizu rekordnih razina, a 2023. će gotovo sigurno biti najtoplija godina zabilježena”, rekao je Mann. “To će vjerojatno vrijediti i za skoro svaku buduću godinu kad se pojavi El Nino, sve dok nastavljamo zagrijavati planet izgaranjem fosilnih goriva”, dodao je.

Toplinski valovi obaraju rekorde širom svijeta

Mika Rantanen, finski meteorolog, navodi kako je vrućina ovog mjeseca neuobičajena te da je prilično sigurno kako će lipanj po tom pitanju biti rekordan. Ove godine već smo vidjeli jake, rekordne toplinske valove koji su zahvatili Portoriko, Sibir i Španiju, a velika vrućina u Kanadi pomogla je potaknuti neviđene šumske požare koji su prošle sedmice prekrili nebo na sjeveroistoku SAD-a otrovnim dimom.

 • NOAA je jučer objavila da je planet imao treći najtopliji maj u zadnje 174 godine, a Sjeverna Amerika i Južna Amerika imale su najtopliji maj ikada zabilježen. Što se tiče općenitog rekorda u 2023., iz NOAA-e su nešto oprezniji. Navode da su izgledi kako će godina biti rekordna na oko 12 posto, ali također kažu da je gotovo sigurno kako će ova godina biti rangirana među prvih deset najtoplijih te da će vrlo vjerojatno biti među prvih pet.

  U svibnju je Svjetska meteorološka organizacija upozorila da će globalne temperature zbog El Nina i utjecaja štetnih emisija vjerojatno porasti u sljedećih pet godina te da je nova, rekordno vruća godina u tom periodu gotovo zajamčena.

  Rekordne temperature prijete ekosistemima

  Također postoji dobra šansa da će prosječna temperatura biti za 1,5 Celzijevih veća u usporedbi s predindustrijskim vremenima. Radi se o ključnom pragu nakon kojeg toplinski valovi, suše, poplave i drugi klimatski utjecaji postaju znatno gori.

  Dok ljudi osjećaju vrućinu na kopnu, u morima se događa još značajniji nalet topline, a NOAA potvrđuje drugi uzastopni mjesec rekordno visokih temperatura na površinama oceana u maju.

  Višak topline u oceanima, koji prekrivaju 70% površine svijeta, utječe na ukupne globalne temperature, kao i na riblje populacije, koraljne grebene i obalnu razinu mora.

  Zagrijavanje okeana doseže alarmantne nivoe

  “Okeani se stalno zagrijavaju, ali sada bilježimo rekordne temperature što je svakako alarmantno s obzirom na to da očekujemo da će El Nino samo ojačati”, rekla je Ellen Bartow-Gillies, klimatska znanstvenica iz NOAA-e.

 • Bartow-Gillies rekla je kako još nisu obrađeni podaci o temperaturi za lipanj, ali da se čini kako će se vrućina ovoga mjeseca nastaviti uprkos tome što El Nino neće biti glavni uzročnik visokih temperatura sve do kraja godine.

  “Imamo prilično topao početak godine, tako nešto nije neviđeno, ali bi zbog El Nina moglo postati sve toplije”, rekla je.

  Ekstremno vrijeme treba poslužiti kao upozorenje

  Bez obzira na to hoće li 2023. završiti najtoplijom ikada zabilježenom, znanstvenici upozoravaju da su eskalirajući učinci klimatske krize sada očiti i da se neće usporiti dok se emisije stakleničkih plinova radikalno ne smanje.

  “Bez snažnijih smanjenja emisija, promjene koje vidimo samo su početak negativnih učinaka koje možemo očekivati”, rekla je Natalie Mahowald, atmosferska znanstvenica sa Sveučilišta Cornell te zaključila da bi ova godina i ekstremni događaji trebali poslužiti kao upozorenje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje