Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Katolici i muslimani zajednički izgradili crkvu pa džamiju kod Tomislavgrada

Preuzmite sliku

Nedaleko od Tomislavgrada u srijedu je otvorena džamija čiju su izgradnju zajednički finansirali lokalni muslimani i katolici, suprotno neskladu i prijeporima između političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata.  

Džamija u mjestu Dilaveri izgrađena je 2020., ali je otvorenje odgođeno zbog epidemije covida-19. Zajednički su je svojim donacijama finansirali katolici i muslimani, nakon što su na isti način ranije izgradili katoličku crkvu nedaleko od toga mjesta, rekli su organizatori.

Primjer tolerancije

O tome su na svečanom otvaranju govorili predsjednik vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić i gvardijan franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sreten Ćurčić. 

Dilaveri su primjer stoljetne tolerancije i međusobnog pomaganja tamošnje hrvatske, uglavnom katoličke, i bošnjačke muslimanske zajednice.

To je posve suprotno od javno stvorenoga nepovjerenja, pa čak i mržnje koja je posebno izražena na društvenim mrežama i u istupima političara iz dva naroda koja se posebno pojačala uoči općih izbora u oktobru. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,