Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Karalić: Novi konvoj pomoći za Tursku i Siriju mnogo toga govori o našem narodu

Preuzmite sliku

Novi konvoj pomoći Udruženja Pomozi.ba od ukupno 40 kamiona za građane pogođene razornim zemljotresima početkom februara, krenuo je danas iz Sarajeva prema Turskoj i Siriji, javlja Anadolija.

Ono što je ljudima potrebno

Elvir Karalić, osnivač i predsjednik udruženja Pomozi.ba, podsjetio je da je ovo drugi konvoj pomoći.

– Tu imamo hranu, higijenske proizvode, pelene, imamo 12 potpuno novih stambenih kontejnera, grijalice, deke, garderobu, sve ono što je ljudima potrebno u Turskoj i Siriji – kazao je Karalić te dodao:

– Sada svi kamioni idu do krajnjih destinacija, do potresom pogođenih područja, a onda se dijele na dvije organizacije. Na jednu preko koje ćemo ići u Siriju. U Siriju prvenstveno ide hrana, higijena, pelene, stvari potrebne djeci. Drugi dio ostaje u Turskoj. Mi ćemo učestvovati u samoj distribuciji pomoći u Siriji i u Turskoj. Sa ovim konvojem sad smo na nekih 95 šlepera koji su otišli iz Bosne i Hercegovine. Ovo govori puno toga o našem narodu – rekao je Karalić.

Vezano | Drugi konvoj Pomozi.ba uskoro kreće za Tursku i Siriju

Istakao je da nastavljaju akciju pomoći za Tursku i Siriju, a u narednom periodu planiraju poslati još do 15 šlepera iz Bosne i Hercegovine.

Planovi za Siriju

– Sada nastavljamo tamo, prebacujemo se kada je u pitanju rad na terenu, uspostavljanje kuhinja, izgradnja kućica, imamo neke planove u Siriji, postavljanje kontejnera u Turskoj. Tako da ćemo dati sve od sebe da kao organizacija Pomozi.ba opravdamo ogromno povjerenje koje smo dobili od građana Bosne i Hercegovine i da učestvujemo u samoj distribuciji pomoći krajnjim korisnicima – kazao je Karalić.

U konvoju od 40 kamiona neki prevoze igračke za djecu u regijama pogođenih zemljotresima.

Karalić je na kraju apelovao na građane Bosne i Hercegovine da i dalje mogu donirati igračke za djecu Turske i Sirije.

Konvoj od 54 kamiona Pomozi.ba koji je ranije poslan iz Sarajeva išao je do turskog grada Edirnea, odakle je pomoć distribuirana u zemljotresom pogođena područja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje