Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kapitalni projekti u fokusu Vlade Tuzlanskog kantona u 2024.

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je danas godišnji program rada izvršne vlasti u tom kantonu, a u fokusu rada u ovoj godini, kako su naveli, bit će kapitalni projekti.

Ostvarenju strateških ciljeva će se doprinositi realizacijom 86 programa koja su definisala kantonalna ministarstva, od čega je 46 programa koji obuhvataju aktivnosti i projekte koji proizilaze iz Strategije razvoja TK za period 2021. – 2027. godina i drugih strateških dokumenata, uglavnom sektorskih, dok je planirano i 40 dodatnih programa koji obuhvataju aktivnosti koje proizilaze iz osnovne djelatnosti i nadležnosti ministarstava, naveli su iz Vlade TK.

Vlada će, između ostalog, poseban fokus usmjeriti na provedbu aktivnosti u okviru realizacije projekta rekonstrukcije i adaptacije zgrade Vlade, projekta Kampusa Univerziteta u Tuzli, projekta izgradnje Policijske uprave Živinice, kao i projekta izgradnje Općinskog suda Lukavac.

Kada su u pitanju planirane normativne i tematske aktivnosti, u Godišnjem programa rada Vlade TK za 2024. planirano je ukupno 237 aktivnosti, od čega je 137 normativnih, te 100 tematskih aktivnosti.

Vlada će također razmatrati i normativne mjere koje proizilaze iz njene direktne nadležnosti.

U 2024. godini, nastavit će se sa implementacijom projekata finansiranih iz EU i drugih međunarodnih fondova, prioritetno kroz programe IPA prekogranične i transnacionalne saradnje, te kroz EU Horizont program.

Dodatno, bit će nastavljena implementacija projekata u saradnji s međunarodnim projektima kao što su UNDP BiH, USAID, GIZ BiH i druge organizacije koje implementiraju projekte od značaja za dalji razvoj TK.

Vlada će u saradnji sa drugim nivoima vlasti dati doprinos evroatlanskim integracijama kroz provođenje obaveza iz procesa evropskih integracija, te učestvovati u implementaciji Ciljeva održivog razvoja definisanih u Agendi 2030, ali i drugih međunarodno preuzetih obaveza, s ciljem unapređenja sveukupnog razvoja tog kantona i podizanja kvalitete života svih stanovnika.

Na sjednici je utvrđen i Program korištenja sredstava prikupljenih od promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini. Ukupno planirana sredstva na ovoj budžetskoj poziciju iznose 6,1 milion KM.

Vlada je dala saglasnost na Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o sufinansiranju troškova električne energije u 2024. godini. Za ovu namjenu osigurano je ukupno 94.800,00 KM.

Troškovi električne energije sufinansirat će se u mjesečnom iznosu od 25,00 KM sa uračunatim PDV-om po domaćinstvu za cijelu godinu. Pravo na sufinansiranje troškova električne energije imaju raseljena lica nastanjena u kolektivnim smještajima na području Tuzlanskog kantona, čiji prihodi po članu domaćinstva ne prelaze 14 posto prosječne neto plate u TK iz prethodne godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje