Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jutros ponovo uznemiravani Bošnjaci u Janji: “Hristos se rodi, braćo muslimani”

Preuzmite sliku

Ispred vakufske kuće pored Džedid džamije u Janji jutros je ponovo došlo do provocianja i uznemiravanje Bošnjaka, potvrdio je Mujaga-ef. Cifrić.

Porodica sa troje maloljetne djece je uznemirena.

– Jutros u 2.55 sati, vozilo iz kojeg je odzvanjala glasna muzika (nacionalističke pjesme), uznemirilo je porodicu. Nakon što je supruga čula glasnu muziku i galamu, primjetila je navedeno vozilo. Vozilo iz kojeg je izašao mladić sa zadnjeg sjedišta, dvadesetak metara prije džamije, iz pravca glavne – Bijeljinske ulice, dizao je ruke u zrak i proderao se: Čestit Božić, Hristos se rodi braćo muslimani! – ispričao je za Preporod.info Mujaga-ef. Cifrić.

Kazao je da se vozilo nakon toga zaustavilo i ispred same Džedid džamije.

– Ponovo je izašao iz auta, vikao istu rečenicu, dizao ruke, a vozač automobila je također rukom pokazivao u pravcu džamije. Mladić je sjeo u vozilo te su nastavili put prema Novom naselju Janja – naveo je Mujaga-ef. Cifrić. Dodao je da su zabrinuti i uznemireni.

Slučaj je prijavljen policiji, Muftijstvu tuzlanskom i Međureligijskom vijeću.

Podsjećamo, 6. januara je zabilježen sličan slučaj.

– Mi se nećemo pokolebati, ovdje smo na svom ognjištu i s naše strane ćemo pokušati učiniti sve da ne dođe do većih problema – poručio je tada glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja hafiz Omer-ef. Camić.

Hafiz Camić je u hudbi u petak kazao kako su nakon dvadeset godina od povratka u Janju suočeni sa istim nedjelima kako su i dočekani 2001. godine.

Naglasio je i da mnogi sugrađani ne podržavaju i ograđuju se od onih koji su učestvovali u incidentu.

– Tokom jučerašnjeg dana dobili smo mnogo poruka koje osuđuju ovakve postupke i želim sa vama da podjelim jednu od poruka koje sam jučer dobio: Uvaženi efendija, upravo sam pročitala vijest. Tužno, žalosno i jadno. U ovim svetim danima za pravoslavni rod, da se takva ljaga baci na sve nas koji proslavljamo najsvetiji dan, da dan ljubavi bude okovan mržnjom. Da se narušava mir u našoj Janji. Ne bih samo željela da ovo baca mrlju na sve nas, da narušava dobre komšijske odnose. Svaka osuda za počinioce svega toga. Ovako nešto ne bi mogao da uradi ni jedan normalan čovjek ni jedan pravi i istinski vjernik – citirao je poruku Camić i pozvao sve da budu razumni i dostojanstveni u ovim danima. (Preporod)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,