Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jutro poslije gašenja: Prazna postrojenja Aluminija

Preuzmite sliku

Nekoliko minuta iza ponoći mostarski Aluminij iskopčan je s visokonaponske mreže čime je ostao bez električne energije potrebne za rad kompanije.

Prekid u napajanju električnom energijom znači kraj za mostarski Aluminij, upozorili su radnici koji su gašenje struje dočekali ispred preduzeća.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača struje u BiH. Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH.

Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u Aluminiju.

“Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja, da bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva”, navedeno je u odluci.

Obustava napajanja električnom energijom znači propast pogona “Elektrolize”, koji više neće moći da se pokrene zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima, među kojima je i Luka Ploče.

Podsjećamo, zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto. (N1)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,