Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jusufović: Kriminalci trguju uradenim likovnim djelima, vrte milione eura, kupuju oružje i drogu

Preuzmite sliku

Kako bi se utvrdio tačan broj nestalih umjetnina, potrebno je na nivou Bosne i Hercegovine uspostaviti jedinstvenu bazu podataka nestalih umjetnina, koja bi ujedno bila i jedan od najvažnijih alata u borbi protiv ilegalne trgovine umjetninama, kazao je direktor Centra protiv krijumčarenja umjetninama iz Tuzla Dženan Jusufović.

Ovo je jedan od najvažnijih zaključaka panel-diskusije koju je u novembru organizirao Centar protiv krijumčarenja umjetninama. U razgovoru za “Dnevni avaz” Jusufović ističe da bi ova baza pomogla istražnim organima da se aktivno uključe u borbu protiv ilegalne trgovine umjetninama.

– Uporedo s formiranjem ovog registra, potrebno je na nivou BiH usvojiti zakonodavni okvir kojim se uređuje popis umjetničkih fundusa. Ovim bi se prevenirali slučajevi krađe ili nestanka umjetnina u arhivama, bibliotekama, fundusima galerija, muzeja i drugim institucijama – kaže Jusufović.

Problem BiH kao države je, kako ističe, funkcionalnost.

– Nadležnost što se tiče ovoga bi trebala biti prv Ministarstvu civilnih poslova. U svim državama to pripada ministarstvu kulture, 1996. godine Evropska komisija je poslala delegaciju koja je obišla cijelu BiH i propisala sve šta je uništeno, šta je nestalo prema podacima koje su njima u tom momentu bile dostupne. I to nam može biti polazna tačka. Kada se uspostavi ta baza onda treba da se formira komisija za restituciju i povrat tih djela – ističe Jusufović.

Što se tiče slike “Magdalena” slikara Đoke Mazalića, a koja je trenutno u Srbiji, Jusufović ističe da Enver Mulabdić ima sve dokumente da je slika njegovo vlasništvo te dodaje da se “ne bi Đuro Popović, kolekcionar iz Novog Sada bahatio, da je BiH uređenija država”.

– Ono što mi imamo informacije, a one su u suštini potvrđene i od strane Interpola BiH, da je ta slika predata policiji u Beogradu i da se trenutno vrši vještačenje. Uzete su dodatne izjave i od gospodina Envera Mulabdića. BiH, odnosno porodica Mulabdić posjeduje sve dokumente koji dokazuju da je to vlasništvo porodice Malabdić te da je to nelegalno oteto i ukradeno iz BiH. Centar protiv krijumčarenja umjetninama je pokrenuo svoju bazu i 188 djela iz BiH imamo u bazi – ističe Jusufović.

Međutim, pljačka umjetnina nikada nije prestala, to je proces koji se odvija u kontinuitetu.

– Nije mala stvar što su najveći kriminalni likovi uključeni u to. Kad im oduzmeš svu imovinu, njima ostaju umjetnine koju mogu deponovati u bilo koju državu svijeta. Kriminalci onda trguju i vrte milione eura, kupuju oružje i drogu. Dakle, ovo treba posmatrati kao sigurnosno pitanje – pojašnjava Jusufović u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje