Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jozo Leutar ubijen je 1999. u centru Sarajeva autobombom: Počela je nova istraga

Preuzmite sliku

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je ispitalo više svjedoka iz Hrvatske i BiH te iz inostranstva o okolnostima atentata na doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Jozu Leutara iz 1999., u sklopu nove istrage koja se vodi nakon što je Ustavni sud BiH 2021. prihvatio priziv doministrove porodice.

Ustavni sud utvrdio je “povrede prava na život” i neučinkovitost vlasti da provedu istragu i pronađu počinitelje ubistva doministra unutarnjih poslova Joze Leutara u proljeće 1999. te je naložio otvaranje nove istrage.

“Tužilaštvo BiH i dalje aktivno poduzima radnje dokazivanja, koje uključuju i saslušanje velikog broja svjedoka, od kojih se određeni dio nalazi u inostrasntvu i za čije saslušanje je tužilaštvo uputilo više zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći, to čekamo postupanje po njima”, navodi se u odgovoru koji je odvjetničkom uredu Nade Dalipagić, Jelene Dalipagić Crnjac i Gorana Crnjca, koji zastupaju obitelj Leutar, dostavio državni tužioc Dubravko Čampara.

On je pojasnio kako je već saslušan određeni broj svjedoka na području Bosne i Hercegovine i RH te se očekuje odgovor o saslušanju brojnih drugih svjedoka u inostranstvu. S objašnjenjem “zaštite integriteta istrage” tužitelj Čampara je objasnio kako u ovoj fazi “nije u mogućnosti pružiti više informacija o napretku o istrazi”.

Leutar ubijen autobombom u centru Sarajeva

Doministar unutarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar stradao je u atentatu autobombom, koji je izveden 16. marta 1999. u centru Sarajeva, a preminuo je dvije sedmice kasnije u bolnici. Taj je slučaj dodatno poremetio hrvatsko-bošnjačke odnose.

No za njegovo ubistvo je bilo optuženo šestero Hrvata, koje je u procesu Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio odgovornosti.

Porodica Joze Leutara sumnja kako iza njegovog ubistva stoje donedavni bošnjački politički vrh iz Sarajeva i brojne institucije koje su godinama zataškavale taj slučaj. Njegov sin Ivica Leutar ranije je rekao kako je uvjeren da će ubice biti pronađeni ako dođe do promjene vlasti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje