Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jezdimir Spasojević premješten s mjesta zamjenika glavnog tužioca TK

Preuzmite sliku

Drugostepena disciplinska komisija za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV BiH) u predmetu protiv tuženog Jezdimira Spasojevića, zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, odlučujući po žalbi tuženog i Ureda disciplinskog tužioca (UDT), donijela je Odluku kojom je preinačena odluka Prvostepene disciplinske komisije od 13. jula 2021. i izrečena disciplinska mjera ‘Premještanje s mjesta zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na mjesto tužioca tog tužilaštva’ i ‘Javna opomena’.

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije za tužioce Spasojević je oglašen odgovornim za disciplinski prekršaj iz Zakona o VSTV-u BiH „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“, a u vezi povrede Etičkog kodeksa za tužioce i to: Tužilac se uzdržava od članstva u grupama i organizacijama, ili učešća u javnim diskusijama kojima se, po mišljenju javnosti, podriva povjerenje u nepristrasnost tužilaca; Tužilac se ponaša na način da afirmiše povjerenje javnosti u integritet pravosuđa; te Tužilac, kao i svaki drugi građanin, ima pravo na slobodu izražavanja, misli, savjesti, vjeroispovjesti, udruživanja i okupljanja, ali da se u ostvarivanju tih prava, uvijek ponaša na takav način da očuva dignitet tužilačke funkcije, nepristrasnosti i nezavisnosti pravosuđa, zbog čega mu je za navedeni disciplinski prekršaj primjenom Zakona o VSTV-u BiH izrečena disciplinska mjera Javna opomena.

U odnosu na prekršaje iz Zakona o VSTV-u BiH „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“, odbijena je kao neosnovana disciplinska tužba UDT-a. Na predmetnu odluku i tuženi i UDT su izjavili žalbu.

Odlukom Drugostepene disciplinske komisije za tužioce, tuženi je oglašen odgovornim po više tačaka disciplinske tužbe za počinjene disciplinske prekršaje iz Zakona o VSTV-u BiH „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“, te povredu odredbi Kodeksa tužilačke etike iz člana 5.5 „Tužilac obavlja svoju funkciju na efikasan i zakonit način, u razumnom roku“ i člana 2.1 „Tužilac se ponaša u tužilaštvu i van tužilaštva, na način da održava i unapređuje povjerenje javnosti i ostalih učesnika u postupku u njegovu nepristrasnost kao i pravosuđa u cjelini“, kao i za disciplinski prekršaj koji je utvrđen u odluci Prvostepene disciplinske komisije iz Zakona o VSTV-u BiH „bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“ u vezi povrede Etičkog kodeksa za tužioce.

Potvrđujućim dijelom, Drugostepena disciplinska komisija je u obrazloženju odluke primijenila opće standarde slobode javnog izražavanja nosilaca pravosudnih funkcija u skladu sa presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz VSTV-a.

Protiv odluke Drugostepene komisije VSTV-a BiH moguće je uložiti žalbu Vijeću kao cjelini u roku od osam dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostepene disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu sa Poslovnikom VSTV-a BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje