Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jelena Trivić: Nećemo podržati Izborni zakon koji ‘gura’ Dodik

Preuzmite sliku

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić izjavila je danas, 12. aprila, kako je u više navrata ponovila da njena stranka neće podržati Izborni zakon koji “gura” predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, te da poslanici Fronta nisu podržali ovaj zakon ni u nacrtu.

“Uopšte nije izvjesno da li će taj Dodikov Izborni zakon biti primijenjen, ali mi po njemu sigurno nećemo izaći na izbore”, poručuje Trivić.

Kako kaže, stranke na vlasti na nivou BiH imale su godine i godine da usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona BiH: “Nisu to uradile, pokušali su da nas zavuku u april, pa da onda kažu ‘eto nema vremena da se donosi novi Izborni zakon BiH, idemo po starom’. Praktično su SNSD i HDZ primarno dali u ruke (visokom predstavniku Christianu) Schmidtu Izborni zakon BiH da nameće izmjene jer oni to nisu uradili kroz redovnu parlamentarnu proceduru.

Mi želimo fer i poštene izbore, a to da ih Dodik organizuje i sprovodi, a da budu fer i pošteni je kao vjerovati u Djeda Mraza. Svakako to ne možemo prihvatiti.”

Posebna sjednica Narodne skupštine RS najavljena je za narednu sedmicu i na njoj bi se trebalo odlučiti o posebnom Izbornom zakonu RS, prema kojem bi ovogodišnji lokalni izbori trebalo da budu održani mimo nadležnosti Centralne izborne komisije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje