Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedan od prioriteta pronalazak rješenja za finansiranje brze ceste Žepče-Tuzla

Preuzmite sliku

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je s federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem razgovarao o aktivnostima ovog ministarstva, s posebno o cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi.

Razmotreni su potencijalni načini financiranja izgradnje neizgrađenih dionica na Koridoru Vc, te utvrđen zajednički prijedlog mogućeg rješenja s ciljem zatvaranja financijske konstrukcije za sve neizgrađene dionice Koridora.

Dosadašnja praksa financiranja je bila putem klasičnih kreditnih zaduženja kod međunarodnih financijskih institucija EIB-a, EBRD-a, Svjetske banke i OPEC fondova. Razmotrene su i druge mogućnosti financiranja kao što su koncesije, javno privatno partnerstvo i financiranje putem EXIM banaka, jer povećanje akciza na gorivo neće biti dostatno za izgradnju cijelog Koridora Vc.

Kada je riječ o brzim cestama, rečeno je, da je prioritet što skoriji početak izgradnje brze ceste Lašva-Travnik, prije svega dionice Lašva-Nević Polje, te iznalazak rješenja za finansiranje brze ceste Žepče-Tuzla.

Tokom razgovora su istaknuti i dobri rezultati ostvareni u Željeznicama FBiH, kao i provođenje Reformske agende, što je rezultat mjera Vlade i resornog ministarstva na stabiliziranju situacije u željezničkom sektoru, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,