Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jasna poruka građana: Silom nametnute odluke cementiraju etničke podjele

Preuzmite sliku

Više stotina građana prisustvovalo je današnjim protestima ispred zgrade u kojoj je smješten Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu kada su izrazili nezadovoljstvo izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Proteste, koji su upravo završeni, organizirala je neformalna grupa građana. Učesnici protesta pozvali su na povlačenje odluka koje je nametnuo Schmidt.

Zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine, zbog nepravde jer ne smijemo više dopustiti 1992. godinu ni politički – poručeno je s protesta.

Kako su naveli organizatori, koji su se putem razglasa obratili okupljenima, odlukama Schmidta narušavaju se odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i mišljenja Venecijanske komisije.

– Silom nametnute odluke cementiraju etničke podjele i treći entitet koji je u Haagu presuđen kao udruženi zločinački poduhvat. Ovim odlukama uvodi se aparthejd – rečeno je večeras.

Naveli su da je OHR potreban Bosni i Hercegovini, ali da bi radio posao za koji ima mandat, a to znači da se odluke u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom donose na svakom dijelu BiH.

Od međunarodne zajednice tražimo da zvanični Beograd i Zagreb kažu dokle sežu njihove nadležnosti – istaknuto je na okupljanju građana.

Saobraćaj je ispred zgrade OHR-a bio je zaustavljen, a policijski službenici preusmjeravali su vozila na alternativne pravce. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,