Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jaki udari vjetra nanijeli štetu na preko stotinu objekata. Brojne štete na automobilima i elektro mrežama

Preuzmite sliku

Kantonalna uprava civilne zastite Tuzla saopćila je kako je olujno nevrijeme koje je sinoć oko 19:00 sati zahvatilo šire područje Tuzle prouzrokovalo velike materijalne štete dok su mnoga naselja ostala bez napajanja električnom energijom.

Olujno nevrijeme pogodilo je Tuzlu oko 19:00 sati. Jaki udari vjetra nanjeli su štetu na preko stotinu objekata na krovovima stambenih objekata, poslovnih objekata, škola.

Veliki broj dveća, grana pao je na saobraćajnice širom TK-a, porušeni su brojni električni vodovi, usljed pada drveća i dotrajalosti drvenih elektro stubova.

Prijavljeno je veliki broj štete na automobilima usljed pada drveća i grana. Mnoga naselja ostala su bez napajanja električnom energijom.

Kantonalna uprava civilne zastite Tuzla zaprimila je brojne prijave o šteti građana sa područja TK-a.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja i jedinice CZ izašli su na teren i rade na rasčišćavanju saobraćajnica, skalnjanju drveća sa stambenih objekata.

Prema izvještajima OC OSCZ na području TK-a

Gradačac

U MZ Vida 1-Pad drveta na dva automobila i u MZ Vida 2 – Pad drveta na kablo od NN mreže.

Živinice

Prijavljeno oštećenje krova i vozila Ciljuge. U Svojatu oštećena kapija ulazna i auto od pada drveta.

Tuzla

U 19: 00 sati olujno nevrijeme je zahvatilo grad Tuzlu. U periodu od 19:00-22:30 sati operativni centar je zaprimio oko 40 prijava od strane građana (20 prijava pad drveta, 17 prijava oštećenje krova).

 • Doboj Istok

  Pola Općine nije imalo napajanja električnom energijom poslije snažnog olujnog nevremena. Prijavljeno na desetine oštećenih krovova. Veliki broj saobraćajnica bio u prekidu zbog oborenih stabala, elektro vodova.

  Općina Sapna

  Skidanje crijepa sa stambenih i poslovno stambenih objekata, obaranje odžaka – dimnjaka sa stambene zgrade, obaranje zaštitne ograde i obaranje tek zašalovanih elemenata na objektu u izgradnji, oštećenje pomoćnih objekata i obaranje drveća na putnu komunikaciju Sapna Goduš , Sapna Gaj i Sapna Nezuk.

  Putne komunikacije od palog drveća su očišćene do 22:00 sata od strane DVD.

  Općina Kalesija

  Uklanjanje drveća sa puta i to na dijelovima:

  1. Donje Vukovije kod kafane Kehonjić

  2. Vukovije Gornje naselje Džafići

  3. Gornje Petrovice naselje Hadžići

  4. Uklanjanje stiropola sa puta kod zgrade Seada Džafića

 • Općina Gračanica

  Olujno nevrijeme, jak vjetar i velike kišne padavine su oko 18,00 sati pogodile područje grada Gračanica i tom prilikom uzrokovale velike materijalne štete na cjelokupnom području. Štete se ogledaju u oštećenjima na stambenim (štete na krovovima i sl.), javnim i obrazovnim (Gimnazija, Sportska dvorana Luke, Sportska dvorana Bazen), pomoćnim objektima, motornim vozilima, plastenicima, oštećenjima na putnim komunikacijama, usjevima ( povrtarskim i voćarskim kulturama), električnim kvarovima, zakrčenim putnim pravcima i dr.

 • Veliki broj putnih pravaca je bio blokiran oborenim stablima i veći dio grada je ostao bez napajanja električnom energijom.

  Ekipe civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba za komunalne poslove JP “Komus“ Gračanica, uposlenici Gimnazije, Sportske sale, Osnovnog suda i drugi uposlenici, kao i građani u okviru lične i uzajamne zaštite su se angažovali na uklanjanju prepreka na putnim pravcima, čišćenju prostora od vode i uklanjanju drugih prepreka.

  Prema prijavama u toku jučerašnjeg dana štete su evidentirane na više lokacija i to:

  – Sportska sala Luke i Sportska dvorana „ Bazen“,

  – Gimnazija dr. Mustafa Kamarić Gračanica (podizanje lima i izolacija na krovu škole čime je izazvano plavljenje i štete na kabinetu informatike i bosanskog jezika, te pripremnice engleskog i bosanskog jezika i toalet na trećem spratu),

  – U dvorištu Katoličke crkve srušeno stablo je oštetilo pomoćni objekat,

  – Na parkinzima od posledica rušenja stabala oštećeno je nekoliko putničkih vozila,

  – U većini mjesnih zajednica štete se ogledaju na oštećenjima i iznošenju nanosa na putnim komunikacijama, sporadičnim štetama na otkrivanju kuća ( lim i crijep), rušenju stabala i dr. ( u MZ Škahovica u naselju Veseli Brijeg ugrožen stambeni objekat od mogućeg rušenja stabla)

  – Oštećenja na elektro vodovima na cijelom području,

  – Oštećenja u gradskom parku i parku ispred zgrade Gradske uprave Grada Gračanica.

  – Oštećenja na Tržnom centru Etna,

  – Oštećenja na farmi pilića Dževada Ibrahimovića iz Stjepan Polja na Lendićima (odnijelo limeni krov sa farme koja je useljena od oko 30.000 pilića).

  O detaljnijim štetama na području grada Gračanica utvrdit će Komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća na području grada Gračanica.

  Zakazana je i sjednica Gradskog štaba za danas na kojoj će se razmatrati Informacija o olujnom nevremenu, jakom vjetru i kišnim padavinama koje su pogodile područje grada Gračanica.

  Lukavac

  Poslije snažnog olujnog nevremena. Prijavljeno na desetine oštećenih krovova privrednih subjekata, društvenih objekata, veliki broj saobraćajnica bio u prekidu zbog oborenih stabala, elektro vodova. Cijelo veče na terenu Službe zaštite i spašavanja.

 • Srebrenik

  Nekoliko MZ-a bez napajanje električnom energijom. Prijavljeno oštećenje krovova i pad odžaka, Na jednom stambenom objektu izbio požar. Vatrogasna jedinica imala 5 intervencija na uklanjanju stabala sa puteva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje