Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izrečena presuda za zločine u Prijedoru: Iliji Zoriću 20, Dušanu Miluniću 12 godina zatvora – ne zna se gdje se nalaze

Preuzmite sliku

Gotovo deset godina od prvih hapšenja osumnjičenih, Prvostepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je presudu za 150 ubistava, mučenja, seksualna zlostavljanja i druga nečovječna djela nad civilima prijedorskog sela Zecovi. Od ukupno 11 optuženih, osuđeno je njih petero, dobili su ukupno 59 godina zatvora.

Dušan Milunić osuđen je na 12 godina zatvora, Zoran Stojnić na osam godina, Zoran Milunić na 14 godina, Ljubiša Četić na pet godina i Ilija Zorić na 20 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, odnosno za krivična djela koja uključuju ubistva, progone, silovanja, mučenja, zatvaranja u logore.

Ostali od ukupno jedanaest optuženih, oslobođeni su krivice.

Nadalje, svi optuženi oslobođeni su po pitanju postojanja udruženog zločinačkog poduhvata.

Zanimljivo je da se niti jedan od optuženih nije pojavio na izricanju presude.

Odbrana prvooptuženog Milunića kazala je da je on nedavno pozvan u svojstvu osumnjičenog i u jednom drugom predmetu, te da mu je od tog trenutka ugašen telefon.

Odbrane ostalih optuženih rekle su kako jedan od njih posjeduje medicinsku dokumentaciju na osnovu koje treba u bolnicu, a da ostali nisu bili u obavezi da dođu. Također, pojedini advokati rekli su da ne znaju gdje se njihovi klijenti nalaze.

Najveću kaznu zatvora dobio je Ilija Zorić (20 godina). On se povezuje sa zločinima u kući Hasana Bačića, u kojoj su bile samo žene i djeca. Najmlađe dijete imalo je tri, a najstarije 16 godina. U one koji su preživjeli prvi napad, pripadnici Rasavačke čete vraćali su se, te ponovo pucali u njihova tijela. Preživjelo je samo jedno dijete od 15 godina, koje se sakrilo unutar kuće i vidjelo masakr.

Podsjetimo, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona, navodi se u optužnici iz 2014. godine, kao i da su mještani Zecova vođeni u logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”.

Neke od porodica žrtava danas su bile okupljene pred Sudom, držeći u rukama fotografije najmilijih.

Danas je izrečena prvostepena presuda. U kaznu će se uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru u periodu između 2014. i 2015. godine. Žalba će biti moguća u sklopu od 15 dana od dobijanja pismenog otpravka presude. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,