Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izrael će donirati Bosni i Hercegovini pola miliona Pfizerovih vakcina

Preuzmite sliku

Izrael bi u narednom periodu trebao donirati Bosni I Hercegovini pola miliona Pfizerovih vakcina protiv koronavirusa, saznaje Klix.ba.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH rečeno nam je da su to još uvijek nezvanične informacije jer Vlada Izraela nije poslala zvaničan dopis o donaciji vakcina. Tek kada stigne službeno obavještenje moći će potvrditi.Prema saznanjima Klix.ba lobistička grupa koja je najzaslužnija za američku donaciju pola miliona Pfizerovih vakcina koje do kraja augusta trebaju stići u BiH je imala svoje “prste” i u odluci da Izrael donira veliki kontigent vakcina građanima Bosne I Hercegovine.

Podsjetimo, grupa okupljena oko američkog sudije Phillipa Weinera izlobirala je ranije da Sjedinjene Američke Države doniraju 500.000 vakcina protiv koronavirusa BiH, a koje proizvodi Pfizer/BioNTech.

Članovi lobističke grupe bili su međunarodna pravnica porijeklom iz Bosne i Hercegovine Nađa Škaljić koja je radila kao politički savjetnik za Evropsku uniju i u timu tužitelja angažovanih na predmetu protiv pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, bivši američki ambasador za ratne zločine David J. Scheffer, sudija američke savezne države Delaware Richard Gebelein, sudija Bob Carolan, savezna država Minesota, Shireen Fisher, predsjednica Specijalnog suda za Sijera Leone i sutkinja Patricia Whalen, tužiteljica Susan Somers, profesor David Pettigrew i profesorice Francine Friedman i Joan Blum, sudija John Fields, savezna država Michigan, sudija Martin Karopkin, New York, Patrick McCarthy koji je član Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu, Arthur Traldi i drugi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,