Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izgradnja kapaciteta za efikasnu borbu protiv cyber kriminala u BiH

Preuzmite sliku

Radionica o pružanju pomoći u izgradnji kapaciteta za efikasnu borbu protiv cyber kriminala u Bosni i Hercegovini, na kojoj su učestvovali predstavnici sigurnosnih i pravosudnih institucija i agencija sa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, održana je u Sarajevu.

Organizacija i održavanje radionice rezultat su dobre saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini, a predavači su bili predstavnici čeških institucija, eksperti u polju borbe protiv cyber kriminala. Radionica je realizirana u sklopu programa razvojne saradnje Republike Češke u BiH.

Cilj radionice je bio razmjena informacija i prezentacija prakse o borbi protiv cyber kriminala na nacionalnom i međunarodnom nivou, kao i međunarodnoj i međuagencijskoj saradnji.

U uvodnim obraćanjima ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ambasadorica Češke Republike u BiH Ivana Hlavsová naglasili su da ubrzana informatizacija i kompjuterizacija pored svoje izrazito pozitivne strane, svakako ima i negativnu stranu – otvorena su vrata za nova kriminalna i teroristička ponašanja, odnosno zloupotrebu kritične infrastrukture i nove hibridne prijetnje.

Također, istaknute su i obaveze koje je Bosna i Hercegovina dobila kroz preporuke iz Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Bosne i Hercegovine i preporuke Podobora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku.

S obzirom na aktuelnost teme i brzi razvoj informacionih tehnologija u svijetu, istaknuta je neophodnost češćeg održavanja obuka iz ove oblasti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje