Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Sve su šanse da će na kraju Stranka za BiH i NES stati na stranu SDA

Preuzmite sliku

Lider SDA Bakir Izetbegović gostovao je danas u emisiji Federalne TV “Rezime” u kojoj je govorio u najaktuelnijim pitanjima u BiH, od američkih sankcija, preko eventualne intervencije visokog predstavnika do formiranja vlasti na federalnom nivou.

Izetbegović je, osvrćući se na sankcije koje su SAD uvele Osmanu Mehmedagiću, rekao – kao što je izjavio i u subotu nakon sjednice Glavnog odbora SDA – da nedostaju dokazi koji potvrđuju optužbe State Departmenta.

Nadalje, kada je riječ o formiranju Vlade FBiH, Izetbegović kaže da Lendo hoće dati potpis. Naglašava da će Lendo dati potpis “na ono što je normalno”.

“Normalno je sjesti i dogovoriti se i od ove tri komponetne napraviti trokomponentu Vladu FBiH. Prije svega tražimo da sjednemo, da prestane to djetinjasto ponašanje na koje ih ohrabruju stranci”, kazao je danas Izetbegović gostujući na Federalnoj TV.

Nakon što su, prošle sedmice, SDA, NES, DF i Stranka za BiH, sklopile dogovor o zajedničkom formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu, Izetbegović kaže da da se Stranka za BiH i NES ne žele transparentno staviti na stranu SDA po pitanju formiranja vlasti na nivou FBiH, ali da će se i to na kraju desiti.

“Mislim da su sve šanse da će se na kraju to desiti. Mi smo najjača komponenta u tome svemu i naše politike su takve, u odnosu na državu BiH i ove snage koje destabiliziraju BiH, da njih i njihove glasače privlače ka DF-u i SDA-u “, kaže lider SDA.

Za kraj, kao svoju najveću grešku kao čelnika SDA istakao je to što se zamjerio međunarodnoj zajednici.

“Naravno da najjači navuku na sebe sve ostale jer su ih pobjeđivali, jer su neke stranke nestale u sudaru sa SDA. Zamjerio sam se ja i međunarodnoj zajednici jer nisam htio da uradim ono i više od onoga što je uradio visoki predstavnik od mene u Neumu. Možda sam malo beskompromisan, možda je to problem. Možda sam trebao pristati na neke kompromise”, zaključio je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje