Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović posjetio Foču, razgovarao s članovima SDA i povratnicima

Preuzmite sliku

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović posjetio je danas Foču, gdje se sastao sa članovima Povjereništva SDA Foča, Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i predstavnicima bošnjačkih povratnika.

Na sastanku je razgovarano o položaju povratnika u Foči i ostatku entiteta RS, sa posebnim fokusom na lošu sigurnosnu situaciju i učestale napade kojima su izloženi. Konstatovano je da su fizički napadi, prijetnje i pritisci na bošnjačke povratnike direktna posljedica huškačke retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, te politike rukovodstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta i izostanka adekvatne reakcije policije i pravosudnih institucija.

Kao jedno od mogućih rješenja koje će doprinijeti popravljanju sigurnosti i statusa povratnika istaknuta je potreba poštivanja ustavnih odredbi koje nalažu proporcionalnu zastupljenost naroda u entitetskim institucijama. Predsjednik Izetbegović je naglasio da će SDA nastaviti da insistira na tome da se iz budžeta Federacije BiH nastave osiguravati sredstva za održivi povratak i ekonomsku podršku povratnicima, te da se ona povećavaju u skladu sa rastom federalnog budžeta.

Tokom boravka u Foči, predsjednik Izetbegović je klanjao džuma-namaz u Aladža džamiji, saopćeno je iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,