Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Lijek za mnoge probleme koje imamo u BiH

Preuzmite sliku

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacije svih nivoa vlasti danas su učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu odale počast šehidima i prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon što je položio cvijeće na Kovačima, poručio je da je “na nama danas da zemlju unapređujemo te da odnosi sa susjednim zemljama, neka otvorena pitanja koja 22 godine ne uspijevamo da riješimo, moraju biti riješena”.

“Ovo je BiH u kojoj živimo, koju volimo i koju popravljamo iz dana u dan. Da li je to ono što su ljudi željeli 1992. neka svako sam sebi da odgovor, a na nama je da zemlju unapređujemo”, istakao je Izetbegović.

Podsjetio je da je juče bio veliki dan za BiH, uručivanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, koji će nas uvesti u novu fazu stabilizacije i napretka.

“Definitivno, ono što je zadržano u novoj strategiji EU je, da tako kažem, lijek za mnoge probleme koje imamo u BiH i na Balkanu. Dakle, sve ono u čemu smo bili nedovoljno odlučni sami sebe ćemo morati prisiliti da uradimo, kada je u pitanju ekonomija, vladavina prava, borba proti korupcije, prestanak inflamatorne retorike u BiH koja nanovo uvijek zamuti viziju i vizuru u BiH”, naglasio je Izetbegović.

Sve su to, prema njegovim riječima obaveze BiH i “ući ćemo u jednu stazu, koja je jedna teška uzbrdica, ali koja će nas voditi svakodnevnom oporavku i popravku stanja u BiH”.

“Odnosi sa susjednim zemljama, neka otvorena pitanja koja 22 godine ne uspijevamo da riješimo, moraju biti riješena. To je jedan od uzusa iz nove strategije. Neće nijedna od zemalja Balkana moći ući u EU dok te stvari ne riješi sa BiH. To je nova šansa, prilika koju BiH mora i sigurno će iskoristiti”, dodao je Izetbegović.

Delegacije su položile cvijeće i na spomen-obilježje Vječna vatra. Cvijeće će položiti i na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku, spomen-parku Vraca kao i groblju Lav, Sv. Matko, Sv. Josip i mezarje Stadion.

U zgradi Predsjedništva BiH večeras će biti održan svečani prijem povodom Dana nezavisnosti BiH.

Na današnji dan prije 26 godina proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje