Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović i Vučić u Mostaru: Srpsko-bošnjački odnosi kičma opstanka mira u regionu

Preuzmite sliku

Boravak u Mostaru povodom otvorenja 19. međunarodnog sajma gospodarstva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Aleksandar Vučić, premijer Srbije iskoristili su da održe sastanak, nakon kojeg su ukazali na značaj dijaloga u odnosima dvije susjedne zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Izetbegović i ja imali smo otvoren, iskren i ne lak razgovor. Najvažnije je da je bio iskren i da smo razmatrali odnose Srba i Bošnjaka u celini, u regionu, u BiH, u Srbiji. Ono što je zaključak jeste da u narednom periodu intenziviramo naše kontakte, naše razgovore, naš dijalog. Smatramo da su srpsko-bošnjački odnosi kičma za opstanak Zapadnog Balkana, za mir, za bezbednost i sigurnost ljudi u celom regionu. Moramo da sagledamo prošlost iz svakog ugla, da jedni drugima uđemo u cipele, ne bi li se bolje razumeli. Važno je da gledamo u budućnost i unapređujemo našu privrednu saradnju. Ono što je važno za građane Srbije i BiH jeste da naše odnose rešavamo tako što ćemo spustiti ton i rešavati ih u miru, te ih unaprediti. Da, Srbi i Bošnjaci sasvim izvesno imaju zajedničku budućnost, tamo gde su vekovima živeli. S mnogima delimo granice, ali Srbi i Bošnjaci žive zajedno i u BiH i u Srbiji. Čuvaćemo mir i pravo na bolju budućnost svakom detetu“, kazao je Vučić.

Predsjedavajuči Predsjedništva BiH Izetbegović je istakao kako je s Vučićem razgovarao o svim pitanjima važnim za dvije zemlje.

„Imali smo jedan dobar razgovor. Nismo se libili da otvorimo sve važne teme za dvije zemlje i dvije nacije. Prošlost je bila kakva je bila i na to ne možemo uticati, ali možemo na budućnost. Zato smo odlučili da ponovo intenziviramo dijalog Srbije i BiH, Srba i Bošnjaka. Trebamo razumjeti jedni druge, uvažavati istinu, presude međunarodnih sudova… Srbija se ovih dana s pravom sjeća onoga što je počelo prije 75 godina sa osnivanjem zločinačke Nezavisne države Hrvatske. I treba da se sjeća i mi ćemo se sjećati nekih stvari zauvijek. No, to neće biti razlog da prigovaramo i kvarimo odnose. To će biti razlog da na istini i pravdi gradimo bolje odnose“, zaključio je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,