Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović: Čović će se jedno vrijeme zadovoljiti time što svi trčkaraju oko njega

Preuzmite sliku

Semafor (SDP BiH, DF i SDA) bi bila dobra koalicija za državu, ali nisam optimista. U RS-u smo zajednički nastupili i ja to uporno nudim za BiH da napravimo snažni probosanski front i da se borimo s onima kojima trebamo, a ne međusobno. Ne znam da li će ovaj put biti više zrelosti i mudrosti, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA za Hayat televiziju.

Na pitanje kako komentariše dogovoreni sporazum i njegove odredbe, Izetbegović je kazao da je zanimljiv jezik kojim je pisan.

“Sve liči da je on napisan u HDZ-u, europski put, ugroze, županije, čimbenici. Tamo se navodi promjena ustava, promjena RTV sistema s akcentom na Federaciju. Koje će im to osmorka biti spremna ugroze da im otkloni. Ne znamo šta se krije iza tih formulacija, koje promjene ustava, šta kane urediti sa RTV sistemom je li to neki treći kanal”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA nije mogao potvrditi da ova stranka ima većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH.

“SDA će imati 10 do 12 delegata po našoj računici u Klubu Bošnjaka. Ako bude sama to neće biti dovoljno. SDA je dobila najviše glasova, ali nije dovoljno. Još poneko treba biti s nama. Ako SDA sama nosi polovinu, a svi drugi ostalo onda bi trebalo privući nekoga. Mi možemo ponuditi više nego družina desetak stranaka”, kazao je.

Ističe kako su ih svi optuživali zbog koalicije sa HDZ i SNSD, a spremaju se sada da neki drugi isto to urade.

“SDA je vodila grčevitu borbu da razbije neke blokade. Ja nisam nacionalista niti je SDA nacionalistička stranka i nikako nas ne mogu tako zvati. Mi imamo pravo da branimo bošnjački narod, ali ne mrzimo nikoga poštujemo naše susjede”.

Ponovio je poziv na formiranje probosanskog bloka.

“Svi su dobrodošli, ne mora SDA biti prva u tom frontu, hajde da budemo jednaki. Zašto da prepustimo sve pozicije srpske hrvatske strankama koje su nacionalističke. Ako se na ovakav način uđe u koaliciju trčkarajući u Mostaru svaki put kad ih zovne Čović to neće moći. Čović ne samo da je dobio priliku kroz Schmidtove izmjene ustava i Izbornog zakona već čitave stranke naziva nelegitimnim kao što je DF. Oni se prave da to ne čuju, te ljevičarske stranke. Mislim da bi mogao pritisak njihovih glasača i javnosti mogao učiniti da se drugačije ponašaju. Vidim da se od strane SDP-a krenulo prema opoziciji u RS-u. Ovo vodi ka perverznom političkom raspletu gdje bi se stožerna politička stranka Bošnjaka, ostavljena van”, kazao je predsjednik SDA.

Dodao je da će SNSD nastaviti prije svega da insistira na podjeli državne imovine da se kompletna imovina preda s državnog nivoa na entitet, blokada NATO puta, unaprijeđenja OS BiH.

“Bojim se da će SDA morati predvoditi javnost da ih spriječava da prodaju državu. Ovakva pozicija Čovića u FBiH i da svi trčkaraju oko njega za njega je to ogromno i jedno vrijeme on će se zadovoljiti”, kazao je Izetbegović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,