Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

IZBiH o zabrani nošenja hidžaba u Austriji: Hrane se mržnjom prema islamu

Preuzmite sliku

Muhamed Jusić, savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseina ef. Kavazovića  komentarisao je odluku da su zastupnici Donjeg doma austrijskog parlamenta usvojili zakon kojim se zabranjuje nošenje marama (hidžab) u osnovnim školama.

Zakon je, podsjetimo, predložila ga je vladajuća krajnja desnica.

„Očito je da u Evropi jačaju političke opcije koje se hrane mržnjom prema muslimanima i svemu islamskom. To su najčesće netolerantne ideologije koje nisu ništa manje isključive ni po drugim društvenim i političkim pitanjima, ali je problem što postaje jedino društveno prihvatljivo kada njihovi nosioci javno iskazuju i šovinizam prema islamu i muslimanima“, ocijenio je Jusić.

Na prijedlog desnice, Austrija zabranila nošenje marama u osnovnim školama

Tačno je da, dodao je, da ni prema islamskoj tradiciji maloljetne djevojčice nisu obavezne nositi mahrame ili druga pokrivala za glavu, ali…

„Očita je namjera ovog zakona Donjeg doma austrijskog parlamenta, ukoliko on uistinu stupi na snagu, da se diskriminira muslimansku djeca u iskazivanju i praktikovanju njihovih vjerskih ubjeđenja“, smatra Jusić.

Prema njegovim riječima, za slobodu i demokratiju evropskih društava „nije dobro da se vrši diskriminacija na vjerskoj, etničkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi skupini građana i da se određeni propis odnose samo na neke identitetske skupine“.

„To je opasan presedan i uvođenje institucionalne diskriminacije. Sve češće se nažalost, usvajaju upravo takvi zakoni koji ciljaju samo muslimane na način da se očito ograničavaju samo jedan oblik privatne ili javne manifestacije vjere. To nije dobro ne samo za tamošnje muslimane, nego nije dobro za Evropu i njene vrijednosti“, zaključio je Jusić.

U zakonskom tekstu se ističe kako se zabrana odnosi na svaki komad odjeće s ideološkim ili vjerskim konotacijama koji pokriva glavu.

Ipak, predstavnici vladajuće koalicije, članovi krajnje desne Slobodarske stranke Austrije i Narodne stranke desnog centra, jasno su stavili do znanja da se zakon, uprkos općenitom opisu, odnosi samo na muslimanske marame.

Šef austrijske Slobodarske stranke (FPO) Heinz-Christian Strache, koji se nerijetko susretao i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, izjavio je danas da će se boriti protiv “rastuće islamizacije”, te se i najnoviji potez može posmatrati u ovom pravcu.

Strache, koji je i austrijski vice-kancelar, istakao da je islamizacija sve jača, da dolazi do demografskih i promjena populacije i do raseljevanja stanovništva. (Radio Sarajevo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje