Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz PDA najavili sankcije protiv Jasmine Lugavić, zastupnice u Skupštini TK

Preuzmite sliku

Pokret demokratske akcije pozitivno je ocijenio rad Vlade Tuzlanskog kantona u proteklom mandatu, koja je za godinu dana, zajedno sa koalicionim partnerima PDA, SDP, SBB i NS, ostvarila iznimne rezultate, što je pokazatelj da je PDA podržala konstruktivne prijedloge svih resora u Vladi TK, te time dala maksimalan doprinos u poslovanju resora kojima je rukovodila, navodi se u saopćenju za javnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (Midhat Dobrnjić), Ministarstvo za boračka pitanja (Fedahija Ahmetović), te Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak (Esad Džidić), kao i Ministarstvo zdravstva (Božo Jurić) u Vladi TK, iz reda PDA, zabilježili su zavidne rezultate u svom mandatu.

Podsjetimo javnost da je u cilju stvaranja zakonskih uslova koji će omogućiti efikasniji rad Uprave policije MUP-a TK donesen Zakon o izmjenama Zakona o policijskim službenicima TK, kao i da je potpisan Kolektivni ugovor za službenike policije MUP-a TK, kojim je omogućeno povećanje plata policijskim službenicima, čime su se riješili dugogodišnji gorući problemi policijskih službenika.

Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK, Ministarstvo zdravstva TK je napravilo značajan iskorak, jer je ugovorom osigurana pravna stabilnost uposlenicima u zdravstvenom sektoru u narednom periodu.

Kada je u pitanju Ministarstvo za boračka pitanja, kroz dopunska prava branitelja i članova njihovih porodica realizirani su brojni programi zapošljavanja, samozapošljavanja ove kategorije, kao i stipendiranje učenika, dok je sam budžet ovog Ministarstva iznio blizu 18 miliona KM.

U 2021. godini budžet za socijalnu zaštitu povećan je za 3,7 miliona KM, te je nakon niza godina napokon utvrđen Zakon o osnivanju Centra za autizam.

Ne smijemo zaboraviti ni donošenje Budžeta Tuzlanskog kantona za 2022. godinu, koji iznosi 490,7 miliona KM, što predstavlja do sada najveći iznos budžet ovog Kantona, te koji je, u odnosu na prošlu godinu, povećan za više od 42 miliona KM.

Pokret demokratske akcije se ujedno zahvaljuje i zastupnicima ove stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona koji su učestvovali u donošenju donošenju niza zakonskih rješenja, od kojih se posebno ističe Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u Tuzlanskom kantonu, a koji je podržala i Ambasada SAD. U skladu s navedenim, napominjemo da je PDA prva politička opcija koja je insistirala na donošenju seta antikorupcionih zakona kojima bi se spriječila sistemska korupcija.

Pokret demokratske akcije poduzet će sve potrebne sankcije protiv Jasmine Lugavić, zastupnice u Skupštini Tuzlanskog kantona, koja je licemjernim činom na posljednjoj sjednici Kantonalne skupštine, prekršila kodeks moralnog i političkog ponašanja izabranih dužnosnika PDA, a posebno jer je izdala veliki broj građana koji joj je ukazao svoje povjerenje kao kandidatu stranke (9.426 glasova), te će istu isključiti iz stranke zbog nepoštivanja stranačkih odluka i rušenja svoje Vlade.

Građani Tuzlanskog kantona moraju znati da je Vlada Tuzlanskog kantona oborena zbog ličnih interesa pojedinaca, te pozivamo nadležne policijske institucije da ispitaju slučajeve stranačkih preletača zbog koruptivnih radnji i sticanja ličnih koristi, kao i trgovinu uticajem drugih lica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,