Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz Bh. povorke ponosa podnose krivične prijave protiv Dodika i Stanivukovića

Preuzmite sliku

Članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa održali su danas press konferenciju kako bi ponovili slijed napada na njih koji se dogodio 18. marta u Banjaluci, ali i kako bi javnost upoznali s narednim koracima, s obzirom na to da najavljuju da neće dopustiti da napad prođe nekažnjeno i padne u zaborav. Između ostalog, poručili su da će podnijeti i krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, zbog “huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima”.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa podsjetio je na slijed dešavanja iz Banjaluke, gdje, kako je naglasio nije bilo planirane šetnje Bh. povorke ponosa, već događaj u zatvorenom – odnosno skup u privatnim prostorijama Transparency International-a.

“Poručili su nam da se vratimo u Sarajevo, a što je simptomatično, jer dobar dio kolega uopšte nije iz Sarajeva”

“Trebali smo se sastati u prostorijama Transparency Internationala (TI). To je bila tajna lokacija. To nije bilo javno okupljanje. To je bukvalno trebao biti neformalni susret članova i članica našeg odbora. Policija je znala za adresu. Policija je oko 18:20 izvela članove odbora iz privatnog prostora TI-a na mali plato ispred zgrade i saopštila im da nisu sigurni ni tu, niti u svojim smještajima i da se vrate odakle su došli. Rekli su nam da se vratimo u Sarajevo, što je simptomatično jer dobar dio kolega i kolegica nije uopšte iz Sarajeva. Kolege iz Banjaluke su postavile legitimno pitanje – kako će se osigurati njihova sigurnost? Policija je rekla da ne može garantovati sigurnosti nikome od nas niti na jednoj lokaciji u RS”, ispričao je Halilčević.

Nakon toga uslijedio je napad huligana u kojem su povrijeđene tri osobe.

“Ponavljam, napad se desio na očigled policije. Bitni su i uzvici skandirani tokom napada, od kojih je jedan “treba vas pobiti'”, nastavio je Halilčević.

“Sve je izgledalo kao vojna operacija”

Krivični postupak je pokrenut i trenutno ima kvalifikaciju ‘nasilnog čina’, no članovi odbora će insistirati na kvalifikaciji ‘zločin iz mržnje’.

Nakon davanja izjava u policiji, a što je trajalo pet ili šest sati, kako kaže Halilčević “doslovno su evakuisani iz Banjaluke uključujući i one koji imaju prebivalište u Banjaluci”.  Tvrdi da je sve izgledalo kao vojna operacija.

Okupljenim predstavnicima medija obratila se i članica Dina Bajraktarević iz Tuzle koja podcrtava da su policija i političari poslali jasnu poruku: Da huligani imaju pravo da napadaju i straše određene grupe. Kao posljedica, naglasila je ona, javlja se anksioznost i strah za vlastite živote.

Putem društvenih mreža primili stotine i stotine prijetnji

Lejla Huremović, još jedna od članica Organizacionog odbora Bh. povorka ponosa podsjetila je da je organizovani napad na ovu grupu krenuo još od 8. marta kada im je na maršu oduzeta zastava duginih boja. Od tada, kaže, putem društvenih mreža primaju na stotine prijetnji, a što je dokumentovano i prijavljeno policiji.

“Tužilaštvo i policija u Banjaluci imaju imena i prezimena osoba koje su nam prijetile da će nas zapaliti i ubiti”, istakla je.

Poručili su kako stvari neće ostati nedorečene na ovom napadu, te da će Bh. povorka ponosa zajedno sa pravnim timom poduzeti naredne korake.

“Uložit ćemo drugostepenu žalbu na Odluku Ministarstva unutrašnjih poslova RS kojim se zabranjuje događaj. Pokrenut ćemo i zahtijevati interni postupak unutar policije, kako bi se odgovorna policijska lica sankcionisala, jer postoji više od 15 svjedoka ispred Transparency Internationala, koji mogu svjedočiti da je policijski službenik izjavio da ‘on nas ne može zaštititi’ i koji nas je isporučio nasilnicima. Uključit ćemo i institucije Ombudsmana za ljudska prava. Pokrenut ćemo i krivične prijave protiv predsjednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke ‘zbog huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima’. Pozivamo sve institucije da ozbiljno pristupe ovome”, poručila je Huremović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje