Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispovijest porodice Selimović iz Tuzle: “Doktorica je suprugu nakon infarkta poslala kući da se naspava i ona je umrla”

Preuzmite sliku

Porodica Selimović iz Tuzle je sredinom marta 2021. godine doživjela gubitak voljene osobe i to, kako oni tvrde, nesavjesnim liječenjem doktora na UKC Tuzla.

Naime, u ispovijesti Senada Selimovića za N1 objašnjava nam da je njegova supruga Amira tada doživjela infarkt, te je nakon što ju je hitna pomoć transportovala u UKC tamošnji doktori su joj dali injekciju za stomačne tegobe i infuziju nakon čega su je, kazuje Senad, poslali Amiru kući da ode u toalet i naspava se. Nažalost, Senad i njegov sin Eldar su Amiru dovezli kući, prisjeća se Senad, i nedugo poslije Amira je tu i preminula.

Senad i njegova supruga Amira su tog poslijepodneva sredinom marta 2021. godine radili uobičajenje stvari, priča Senad, i nakon što su popili kafu Amiru je zabolio stomak i počelo ju je gušiti. Senad je, prisjeća se, odmah pozvao hitnu medicinsku pomoć. Doktor koji je došao, navodi Senad, EKG snimkom je utvrdio da je riječ o srčanom udaru i Amiru transportovao u UKC Tuzla. Tu za porodicu Selimović, priča Senad, počinje najgora noćna mora.

“Niti jedan EKG nije bio u redu. Primila je doktorica koja je bila na specijalizaciji i odmah po prijemu je rekla da se radi o gastritisu i čiru na želucu, bez obzira što je moja supruga imala gušenje i boljelo ju je u prsima, pored bolova u stomaku. Od nalaza nije uradila ništa koji bi ukazivali o čemu se radi. Sve vrijeme nam je govorila da su nalazi u redu i po prijemu je rekla ‘što se mene tiče može ići kući’. Međutim, mi se nismo složili jer je stanje bilo sve gore i gore. Sin je stomatolog i pitao je da li je pregledala nalaze i dali su uredni, a ona je rekla da jesu. Pitao je i za pluća, ona je rekla da su u redu. Zatim je sin pitao da li treba snimiti pluća, doktorica je rekla ‘pa eto snimit ćemo’. Od nalaza je snimila samo pluća i saturaciju i bila je 82 posto. Doktorica je samo govorila ‘hajte kući i dođite po nju ujutro’. Supruzi je hitna prikopčala infuziju, a doktorica je rekla da kada primi infuziju, ode kući. Nalaz je bio gotov oko tri ujutro, doktorica je rekla da je uredan, da nema nikakvih problema i da dođemo po suprugu ujutro”, rekao je Senad.

Pritom, priča Senad, doktorica koja je na specijalizaciji po pravilima nije mogla ništa uraditi bez starijeg doktora te u UKC Tuzla nisu htjeli reći koju tačno injekciju su Amiri dali, već je sreća bila, navodi Senad, što je njegov sin Eldar stomatolog pa ima određenja znanja.

“Prije nego što će otići leći suprugu je gušilo. Sin joj je stavio jaknu pod glavu i kada su počeli bolovi ja kažem sestri (dvije su bile), ‘sestro vidite da nju boli, da se ona guši’. Potom mi je sestra kazala ‘pa ne znam zašto je boli jer joj je doktorica dala injekciju za bolove’. Na to je moj sin rekao da to nije injekcija za bolove već za stomak. Sestra je pitala sina otkud to zna i on je rekao da je stomatolog, otišla je”, navodi Senad.

Senad je otišao kući brinuti o mlađem sinu, dok je stariji Eldar ostao sa majkom. Nakon što se Senad vratio, prisjeća se, doktorica je, navodi nam, insistirala da suprugu vodi kući, što su oni i uradili te je potom došlo do najgoreg.

“Ja sam se vratio i zatekao doktoricu pored kreveta moje supruge koja je i dalje imala bolove u prsima i više nije mogla na noge. Doktorica je insistirala da je vodimo kući. Kada sam pitao kako ću je voditi kući kada ne može na noge, doktorica je rekla da to nije problem i da ni ja ne bih mogao da nisam čitavu noć spavao. Na to sam doktorici odgovorio da nisam spavao. Također, doktorica se iznenadila što je sin bio pored supruge. Doktorica je rekla da će supruga biti uredu kada odspava dva sata. Potom je izdala konačni nalaz. Sestru je doktorica uputila po kolica gdje smo mi suprugu kolicima transportovali u auto i dovezli kući jer je trebala u toalet. Supruga je tražila u bolnici da ide u toalet, gdje joj je doktorica kazala da nema gdje da ode i da ide kući da obavi nuždu. Po dolasku kući, mi smo nju iznijeli na prvi sprat, krenula je u toalet i tamo je pala i preminula”, kroz suze priča Senad.

 • Prema Senadovim riječima, UKC je proveo istragu i utvrdio da je došlo do propusta.

  “Etički komitet je konstatovao da je došlo do greške ljekara, da je prekršen etički kodeks. UKC je formirao tim gdje je utvrđeno da je došlo do grešaka da faktički ništa nije urađeno (…) Upravno je isto tako dao mišljenje. Direktor je svojim ovlaštenjem dao pismenu opomenu tim ljekarama i tako ih kaznio. Ako neko nije kriv, zašto ih direktor kažnjava”, pita Selimović.

  N1 je kontaktirao UKC Tuzla u vezi sa ovim slučajem, ali do objavljivanja ovog teksta odgovore nisu dobili.

  Borba sa pravosuđem

  Nakon smrti supruge Senad i njegova porodica su se obratili Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, gdje su, kazuje nam Senad naišli na zid odnosno tužitelj koji je vodio njihov predmet u međuvremenu je postao sudija.

  “Tužba je bila dodijeljena tužitelju koji je od dvije godine, godinu bio na bolovanju i onda je u prevodu rekao da ga i prijavimo glavnom tužitelju što smo i uradili. Zatim je taj tužitelj odlukom VSTV-a prešao u redove Kantonalnog suda u Tuzli, a predmet dodijeljen drugoj tužiteljici koja ništa nije poduzela”, priča Senad.

  Više informacija o statusu ovog slučaja u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona do objavljivanja ovog teksta nisu dobili.

 • Privatna tužba

  Nakon što Tužilaštvo TK nije poduzelo ništa, navodi Senad, na nagovor sina Eldara odlučio je da tuži UKC Tuzla i to ne da bude utvrđen uzrok smrti supruge već da da, kazuje Senad, doktori odgovaraju za nesavjestan rad odnosno liječenje i nepružanje adekvatne medicinske usluge. Sada je u toku parnični postupak porodice Selimović protiv UKC Tuzla gdje Selimović tvrdi da je tada doktorica na specijalizaciji Alma Halilbašić Smajić pregledala njegovu suprugu i iako je EKG bio loš, nju poslala kući da se javi porodičnom doktoru jer je, priča Senad, Smajić sumnjala na čir na želucu, a stariji doktor Midhat Hajder, tvrdi Senad, se nije ni pojavio niti pregledao njegovu suprugu što je morao.

  “UKC nije dostavio traženu dokumentaciju, o opservaciji što je navedeno da je urađeno. Međutim nisu i ne mogu jer te dokumentacije nema. Mi smo radili vještačenje gdje je vještak naveo da je došlo do greške ljekara”, priča Senad šta se događalo u toku dosadašnjeg postupka.

  Također, sada će grafolog, navodi Senad, u nastavku postupka utvrditi da li je došlo do prepravljanja ulazne i izlazne dokumentacije pri prijemu odnosno otpustu njegove supruge. Senad za N1 tvrdi da je navedena doktorica prepravljala dokumentaciju.

  “Ona je zaboravila izbrisati u kompjuteru. Kao ponudila nam je sanitet pa je dopisivala u knjizi prijema i otpusta bolesnika, kao ponuđen je sanitet. Došla je i svjedočila sestra koja uopšte nije bila tu, koja se pojavila samo da izvadi krv jer ova druga nije mogla izvaditi krv jer su vene bile povučene. Sin je upozoravao doktoricu i govorio joj jeste li vidjeli šta je napisao doktor iz hitne, doktor iz urgentne medicine i rekla je ma šta on zna”, prisjeća se Senad.

  Na narednom ročištu početkom jula, najavljuje Senad, iz UKC Banjaluka će prezentirati mišljenje o medicinskog dokumentaciji njegove supruge.

  “Tim iz Banjaluke će uraditi vještačenje medicinske dokumentacije i to će prezentirati na sljedećem ročištu petog jula”, kaže Senad.

  Uključenja i Ljekarska komora Tuzlanskog kantona

  Porodica Selmović u borbi za pravdu obratila se i Ljekarskoj komori Tuzlanskog kantona

  “Tražio sam od Suda Ljekarske komore u aprilu prošle godine da dostave svoje mišljenje i do danas nisam dobio odgovor. Po navodima kojima raspolažem Komisija ne može da se skupi”, navodi Selimović.

  Selimovićeve riječi za N1 potvrdili su u Ljekarskoj komori TK.

  “Dana 20. 04. 2021. godine Senad Selimović obratio se LJKTK zahtjevom za izjašnjenje, a Komisija za medicinsku etiku i deontologiju je dostavila zaključak imenovanom dana 15. 02. 2022. godine. Nezadovoljan odlukom Komisije Senad Selimović je dana 21. 04. 2022 pred Sudom LJKTK pokrenuo privatni postupak (predviđen Pravilnikom) te je sjednica Suda sazvana za 09. 05. 2022. Sjednici Suda Komore su pristupili svi članovi, osim predsjednika Suda. Predsjednik Suda do danas nije sazvao novu sjednicu. Odluka Suda Komore po prijavi Senada Selimovića do danas nije donesena”, navedeno je u odgovoru Ljekarske komore TK za N1.

  Predsjednik Suda Komore je prof. dr. sc. Adi Rifatbegović, dr. med. prim.

  Na kraju, porodica Selimović za N1 objašnjava da žele samo jedno, da bude dokazano da su nesavjesnim liječnjem doktori odgovorni za smrt njihove Amire.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje