Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispitati korupciju najviših funkcionera u BiH

Preuzmite sliku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak (PDP) ukazao je danas da je važno da konačno počne borba protiv korupcije u BiH i to one u koju su uključeni najviši funkcioneri i u RS-u i u Federaciji BiH i na nivou države.

“Bili smo zaprepašteni kada su u javnost isplivale činjenice o opstrukcijama koje su vršene kada su u pitanju brojne istrage protiv ljudi na vrlo visokim pozicijama. Bilo je šokatno vidjeti stotine predmeta zaključanih po ladicama glavnog tužioca BiH, a još veći šok je bilo i to da se o tome nisu oglasili ni predsjednik ni premijerka RS-a. Postavlja se pitanje da li je to njima normalno. Malo je jasnija situacija kada se pogledaju transkripti razgovora novinara Mate Đakovića iz kojih se jasno vidi kome je najviše odgovaralo zaustvaljanje istraga i ko je pokušavao da na to utiče”, kazao je Crnadak, prenosi Fena.

Ukazuje da je sada važno da nova tužilačka ekipa, nepristrasno, počne da radi taj posao i to od korupcije tzv.najvišeg profila.

“Samo na taj način u narod će se vratiti povjerenje prema institucijama i pokazati da zakon važi za sve pojednako, što je interes svih osoba koje ovdje žive”, rekao je Crnadak.

Ponovio je da se mora istražiti svaka sumnja u ratne zločine počinjene tokom rata, bez obzira kako se ta osoba zove ili koju funkciju je imala.

Ističući da niko u Evropskoj uniji neće tražiti da se ne procesuira neki pojedinac samo zato što dolazi iz države članice te unije, Crnadak je kazao da ni za jednu osobu nema posebnih aršina.

Komentirajući negativne komentare hratskih zvaničnika, nakon hapšenja deseterice pripadnika HVO-a u Orašju, šef bh.diplomatije je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da neće da komentariše izjave bivših ministara, genarala, pukovnika, analitičara… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,