Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Preuzmite sliku

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid u Srebrenici, umanjuje broj žrtava i krivotvori istina.

“Usvajanje tzv. izvještaja od kojeg su se u međuvremenu ogradili i neki od potpisanih autora ne služi na čast političkim predstavnicima srpskog naroda. Ovakvo ponovno traumatiziranje preživjelih žrtava genocida je najbolji argument zašto je neophodno usvajanje najavljene rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine”, saopćio je Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini očekuje od domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice da ove sramne postupke osude i da prekinu saradnju sa Narodnom skupštinom RS, institucijom koja krši osnovne principe pristojnosti i ljudskog dostojanstva žrtava koje se na ovaj način ponovo ubijaju.

“Oni koji negiraju genocid i zločine, koji izjednačavaju žrtvu i zločinca, koji veličaju ratne zločince i koji izjavama o tome kako se ‘ne može živjeti sa muslimanima’ i ‘kako muslimani mogu živjeti samo na 25 posto teritorije’, najavljuju nastavak realizacije genocidne namjere su prijetnja miru i prepreka izgradnji povjerenja na ovim prostorima. To nisu oni koji pozivaju da se skine kolektivna odgovornost sa čitavog jednog naroda i da se jasno osude politike i institucije koje su organizovale i počinile genocide”, kaže se u saopćenju.

Na kraju navode da je rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, suočavanje sa istinom, priznavanje zločina, njegova osuda i ograđivanje od njegovih počinilaca i politika koje su ga uzrokovale jedini su put u bolju budućnost i jedini garant mira na ovim prostorima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje