Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Institucije FBiH obećale bolja rješenja za podršku djeci oboljeloj od raka i njihovim roditeljima

Preuzmite sliku

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” obilježava 15. februar, Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka pod sloganom “Jednakost za svu djecu!” s ciljem podizanja svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima, te o važnosti iznalaženja što boljih rješenja kako bi im se pružila što sveobuhvatnija briga i njega.

Na okruglom stolu o temu “Put liječenja djece oboljele od malignih bolesti”, koji je održan danas u Sarajevu, preporučeno je uspostavljanje sistema praćenja ranih i kasnih posljedica liječenja, te prevencije nastanka sekundarnih malignih bolesti kod djece i mladih koji su u djetinjstvu liječeni od malignih bolesti kroz pilot projekt u Kantonu Sarajevo.

Također, preporučen je i aktivan rad na Inicijativi za izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH i Zakonu o radu na polju ostvarivanja prava na bolovanje roditelja/staratelja djece oboljele od malignih bolesti tokom dijagnostike i aktivnog liječenja, koju je Udruženje podnijelo Parlamentarnoj skupštini FBiH.

Cilj je usvojiti zakonsku regulativu koja omogućava roditelju/staratelju djeteta oboljelog od maligne bolesti da za vrijeme korištenja bolovanja ima pravo na 100 posto zarade od plaće; ukidanje potrebe prisustva roditelja/staratelja na komisiji za bolovanje, te uvođenje mogućnosti otvaranja bolovanja na osnovu nalaza i mišljenja i uspostavljene dijagnoze od strane hematoonkologa/onkologa.

Svi učesnici okruglog stola su pružili podršku programu psihosocijalne podrške koji Udruženje provodi u Sarajevu, te je data preporuka za njegovu kompletnu implementaciju u Tuzli, gdje postoje iste potrebe.

Okrugli sto održan je u suorganizaciji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, Zavodom za javno zdravstvo FBiH i Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, čiji su predstavnici obećali maksimalnu podršku u okviru svojih nadležnosti kako bi pomenuti program bio unaprijeđen i još kvalitetniji, saopćeno je iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje