Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Inspekcija na terenu: Svako prekoračenje propisane cijene peleta će biti najoštrije sankcionisano

Preuzmite sliku

Federalni tržišni inspektorat će od subote vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, pomenutom odlukom Vlade FBiH donesenoj na danas održanoj sjednici, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM, plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

Odluka stupa na snagu u subotu, 12. novembra 2022. godine, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena.

“Ovom odlukom Vlade FBiH, inspekcijski organi su dobili alat kojim će se zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana. Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi se osiguralo striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta”, izjavio je direktor Anis Ajdinović.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

Pozivaju sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcionisanja.

Mole građane da prijave prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,